Svijet

UDRUŽENJE LJEKARA O MJERAMA ZAŠTITE OD KORONE “Nošenje medicinske maske nije štetno”

Nacionalno udruženje ljekara i zubara Italije (Fnomceo) objavilo je na svom zvanicnom veb sajtu članak u kojem demantuju lažne vijesti koje su plasirane, u posljednje vrijeme, a odnose se na nošenje zaštitnih maski.

UDRUŽENJE LJEKARA O MJERAMA ZAŠTITE OD KORONE “Nošenje medicinske maske nije štetno”
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Ukratko, Udruženje zadravstvenih radnika tvrdi, pozivajući se na naučne podatke, da nošenje maske nije štetno.

Dovoljan je samo jedan podatak a to je da u Italiji svake godine bude izvedeno tri miliona hirurskih zahvata u toku kojih ljekari i zdravstveno osoblje satima nosi zaštitne maske bez ikakvih štetnih posljedica.

Samo ovaj podatak trebao bi biti dovoljan dokaz da višesatno i svakodnevno nosenje zaštitnih maski ne utice na disanje niti na mentalno stanje onoga koji nosi masku, piše u clanku.

Strucnjaci se na ovaj način pokušaju suprotstaviti lažnim vijestima koje se šire po društvenim mrežama, kao na primjer da “nošenje maske spriječava normalno disanje i nedostatak kiseonik u krvi”, da “može izazvati infekciju respiratornih organa” ili da “može izazvati trovanje usljed koncentracije ugljen-dioksida”.

Tako nešto se moze dogoditi samo ako je maska “hermeticki zatvorena” što je nelogicno, pise u clanku.

Još jedna izmišljotina koja se, nažalost mnogo raširila, je tvrdnja da nošenje maske moze ugroziti imuni sistem.

U članku piše da maska funkcioniše upravo suprotno. Napravljena je od materijala koji štite da bakterije i virusi uđu u nos i usta, ali to ne znači da umanjuje ili oštećuje funkcije ova dva organa.