Društvo

UDRUŽENJE POSLODAVACA FBiH “Hitno rasteretiti realni sektor”

Udruženje poslodavaca Federacije BiH (FBiH) insistira na hitnom donošenju seta zakona iz oblasti javnih finansija koji će imati reformski karakter i dovesti do značajnog rasterećenja privrede i poboljšanja poslovnog ambijenta.

UDRUŽENJE POSLODAVACA FBiH “Hitno rasteretiti realni sektor”
FOTO: PROMO/RAS SRBIJA

Poslodavci traže od Vlade FBiH da hitno sprovede zaključak federalnog Predstavničkog doma od aprila i u skupštinsku proceduru dostavi izmjene i dopune ključnih reformskih zakona, saopšteno je iz ovog udruženja.

Insistiramo na drastičnom smanjenju stopa doprinosa. Očekujemo da se usvoji zakon o doprinosima FBiH koji neće biti puka kozmetika postojećeg stanja, nego suštinska reforma oblasti za koju smo se svi saglasili da je u ovom trenutku preopterećena – ističe se u saopštenju.

Federalno Udruženje poslodavaca predložilo je da se entitetska Vlada, izmjenama i dopunama zakona, obaveže da će, u skladu sa opštim razvojem i rastom budžetskih prihoda, kontinuirano smanjivati stopu doprinosa sve dok ne dođe do 26,5 odsto, koju smatraju reformskom i razvojnom.

Poslodavci navode da je potrebno znatno podići neoporezivi dio plate, uvesti poresku olakšicu za reinvestiranje, ukinuti i smanjiti parafiskalne namete, prestati sa haračem fondova zdravstvenog osiguranja prema poslodavcima, te povećati minimalnu platu i preduzeti niz mjera za poboljšanje poslovnog ambijenta.

– Dok se u svim zemljama regiona, te zemljama EU, kontinuirano radi na smanjenju javnog zahvatanja iz realnog sektora i džepova građana, kod nas se samo uvode novi i povećavaju postojeći nameti – ističu iz Udruženja.

Poslodavci navode da je u posljednje tri godine godine zabilježen rast budžetskih prihoda, što znači da su stvoreni uslovi za znatno rasterećenje privrede, te istovremeno očuvanje stabilnosti budžeta i vanbudžetskih fondova.

– Kozmetičke promjene koje priprema Vlada FBiH su zamazivanje očiju poslodavcima i radnicima i u suštini ponovo idu u korist javnog sektora. Gospodo, ukoliko odmah ne reagujete u skladu sa prijedlozima Udruženja poslodavaca, uskoro nećete ni morati ništa raditi, jer ćete ostati i bez ekonomije i bez stanovništva – upozorili su poslodavci.