Društvo

Ranka Mišić za SRPSKAINFO: I da poslodavci "nakače" radnike na budžet OPET BI KUKALI

U devet djelatnosti u realnom sektoru plate nisu ni blizu prosječnoj republičkoj plati. A ukupno ima 15 djelatnosti iz realnog sektora kojima se mjeri prosječna plata u Republici Srpskoj.

Ranka Mišić za SRPSKAINFO: I da poslodavci "nakače" radnike na budžet OPET BI KUKALI
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Ovo za Srpskainfo kaže Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske, i ocjenjuje da ovi podaci govore koliko su zaista poslodavci u posljednje vrijeme povećavali plate zaposlenima.

U prosječne plate zaposlenima ulazi i 30 KM, kojih se, kako podsjeća, odrekla Vlada RS od poreza na dohodak u korist radnika.

Pri tome su poslodavci od Vlade RS dobili brojne benefite. Povećan im je neoporezivi dio na lični dohodak na 500 KM, a sada je intencija da to bude u visini prosječne plate. Više neće plaćati porodilje, država preuzima na sebe isplatu bruto plata. Imaju benefite posredstvom Zavoda za zapošljavanje, smanjuju im se parafiskalni nameti.  Mi smo sve to podržali kako bi se radnicima povećale plate. Međutim, poslodavci svaki dan izlaze u javnost i govore kako im treba rasteretiti rad. Ostalo je samo da radnike “nakače” na budžet i opet bi nešto tražili – smatra Mišićeva.

Ona navodi primjer jednog trgovačkog lanca koji je prošle godine ostvario 5 miliona maraka dobiti, a zaposleni imaju platu od 520 KM i to za 10 sati dnevnog rada.

– Radnici rade sve, i trgovačke poslove, nose robu, guraju, penju se, a imaju deset dana godišnjeg odmora, i to i iz dva puta. U normalnim zemljama posolodavci iz dobiti povećavaju plate. A meni ovdje kažu da nisam normalna i da oni iz dobiti investiraju u dalju proizvodnju. Pa, je li treba da budem solidarna za njihovo dalje poslovno i privatno bogaćanje? Ljuta sam i na Vladu RS, ministarstva rada i energetike… Nametnuta je priča kako se mali jadni poslodavci guše i nemaju nikakve benefite. To nije tačno – poručuje Mišićeva.

Prihvati notifikacije