Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

UGOVORI VRIJEDNI 17 MILIONA KM Sve više javnih nabavki e-aukcijom u Brčkom

Digitalna Srpska
Autor:

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

Procenat javnih nabavki putem elektronske aukcije (e-aukcije) u stalnom je porastu i trebalo bi ove godine da dostigne procenat od 80 odsto.

Srđan Blažić, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove u Vladi Brčko distrikta, rekao je da ovaj oblik javnih nabavki uveden 2018. godine prema pravilnicima koji su doneseni na nivou BiH.

– Iste godine 30 odsto postupaka javnih nabavki bilo je provedeno na taj način. U 2019. godini bili smo dužni da putem e-aukcije provedemo 50 odsto nabavki, a u pripremi je izmjena Pravilnika da se na ovaj način u 2020. provede 80 odsto postupaka javnih nabavki – rekao je Blažić.

Dodao je da smatra da je elektronska aukcija dobra, ali da kao i svako rješenje ima određene nedostatke.

– Siguran sam da će novim prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama BiH, koji bi trebalo da se nađe pred novim Savjetom ministara, ti nedostaci biti otklonjeni i onda ćemo imati bolja rješenja – istakao je Blažić.

U postupcima javnih nabavki, u trećem kvartalu prošle godine, Vlada Brčko distrikta potpisala je ugovore vrijedne 16.800.000 KM, što je za 4,5 miliona KM više u odnosu na isti period 2018. godine. Najveći dio javnih nabavki, čak 95 odsto, provedeno je putem otvorenih postupaka, a ugovori se uglavnom odnose na kapitalne projekte Odjeljenja za javne i komunalne poslove.

Među ugovorima veće vrijednosti zaključenim nakon nabavke otvorenim postupkom je i trogodišnji ugovor koji je Odjeljenje za obrazovanje zaključilo za prevoza učenika.

– Bilo je 38 žalbi, što je nešto više nego prethodnih godina. Od toga 23 žalbe se odnose na postupke Odjeljenja za javnu bezbjednost, Kancelarije za upravljanje javnom imovinom i tehnički prijem obilaznice za koji se postupak privodi kraju –  istakao je Blažić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO