Regioni

"POD NADZOROM 976 OSOBA" U Brčkom nema novih slučajeva zaraze korona virusom

Izuzev dva ranije potvrđena slučaja u Brčkom nema novih oboljelih od virusa korona, saopšteno je danas na pres konferenciji Kriznog štaba Brčko distrikta.

"POD NADZOROM 976 OSOBA" U Brčkom nema novih slučajeva zaraze korona virusom
FOTO: PRES SLUZBA VLADE

Pod nadzorom je 976 osoba od čega dvije imaju simptome blage respiratorne infekcije. Kod jedne osobe je brzim testom utvrđena gripa, uzet mu je bris i dostavljen na analizu. Do sada su ukupno testirane 22 osobe od kojih su dvije od ranije poznate osobe pozitivne na virus dok ih je 18 imalo negativan nalaz, a u dva slučaja se čekaju rezultati – rekao je Akif Pezerović, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge.

Istakao je da je ovih dana počela masovna nabavka zaštitne opreme dodajući da se radi o 300.000 rukavica i različitih zaštitnih sredstava.

– Najveća pošiljka je iz Kine, treba da dođe iz Beograda i to je rađeno sa vlastima Republike Srbije. Hitnim postupkom biće nabavljen CT aparat i mobilni RTG aparat – istakao je Pezerović.

Dodao je da JZU „Zdravstveni centar“ ima pet respiratora, da je za pet pokrenut postupak nabavke, a pet respiratora očekuje se da stigne kao donacija UNDP.

Foto: Pres sluzba Vlade
Foto: Pres sluzba Vlade

– Pokrenućemo postupak nabavke još pet respiratora tako da bi imali ukupno 25 respiratora što bi prema procjenama stručnjaka iz zdravstva bilo dovoljno za naše potrebe – pojasnio je Pezerović.

Nagovijestio je mogućnost nabavke aparata za testiranje na virus korone ukoliko to bude odobreno od strane zdravstvenih stručnjaka.

Anđa Nikolić, šef Pododjeljenja za zdravstvo ponovila je da će biti testirani sve osobe za koje se na osnovu simptoma utvrdi da je testiranje potrebno i da nema mjesta panici ako se svi pridržavaju preporuka javnog zdravstva.

Damir Bulčević, šef Inspektorata Brčko distrikta rekao je da je danas pušteno u rad pet objekata koji su juče bili privremeno zatvoreni zbog dezinfekcije, jer je u njima boravila osoba koja je prekršila izolaciju i za koju je utvrđeno da je negativna na virus korone. Zbog dezinfekcije privremeno bila zatvorena i zgrada u kojoj stanuju dvoje lice pozitivnih na virus korona.

– Izdali smo 15 rješenja o samoizolaciji licima koja su bila u kontaktu sa licem koje je prekršilo izolaciju – rekao je Bulčević.

Dodao je da je danas na graničnom prelazu u Brčkom ušlo 28 osoba, od kojih su tri sa prebivalištem u Distriktu, 17 u Republici Srpskoj, dok je prebivalište ostali u Federaciji BiH i da se na osnovu ovih podataka zaključuje da se smanjuje broj ulazaka u BiH.