Svijet

Austrija čeka odobrenje EMA da kupi “Sputnjik V”

Austrija će kupiti rusku vakcinu “Sputnjik V” samo ako je odobri Evropska agencija za lijekove (EMA), saopšteno je danas iz kabineta kancelara Sebastijana Kurca.

Austrija čeka odobrenje EMA da kupi “Sputnjik V”
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Ranije je Kurc, 31. marta, suočavajući se s nezadovoljstvom javnosti zbog spore vakcinacije, rekao da će Austrija najvjerovatnije naručiti milion doza “Sputnjika V” u roku od nedjelju dana, ali ta narudžbina još nije zvanično objavljena, podsjeća Rojters.

Ukoliko se to dogodi, Austrija bi bila prva zapadnoevropska zemlja koja je kupila “Sputnjik V”.

Pročitajte još

Mađarska i Slovačka, koje su takođe članice Evropske unije, već su nabavile Sputnjik.

Kurc je potom, 19. aprila, pojasnio da će Austrija sačekati odobrenje EMA, pre nego što počne da je daje svojim građanima.

– Što se tiče pregovora, to je kompletirano, tako da ne vidimo taj dio kao veliki izazov, već je odlučujući faktor EMA, odnosno njena dozvola za upotrebu “Sputnjika V” – izjavio je Kurc tokom konferencije za novinare sa njegovim slovačkim kolegom Eduardom Hegerom.

Kurcov portparol je dodao da je “odobrenje EMA ključno za kupovinu i ugovor će se bazirati na odluci agencije za lijekove”.

Odluka EMA se očekuje u maju ili junu.

Brazilsko regulatorno telo je u ponedjeljak odbilo “Sputnjik V” jer su zdravstveni radnici naznačili da postoje “određeni rizici” i “ozbiljni” nedostaci, citirajući nedostatak podataka kojima se garantuje sigurnost, kvalitet i efikasnost.