Hronika

UHAPŠENI ZBOG TRGOVINE LJUDIMA Radnicima obećavali dobro plaćen posao u Belgiji, a TJERALI IH DA KRADU

U Srbiji je uhapšena petočlana kriminalna grupa, koja je odvela u Belgiju trojicu srpskih državljana pod izgovorom da će raditi dobro plaćen posao molera, ali ih je prisiljavala da kradu bakar i drugi metal iz tamošnjih fabrika.

UHAPŠENI ZBOG TRGOVINE LJUDIMA Radnicima obećavali dobro plaćen posao u Belgiji, a TJERALI IH DA KRADU
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ/RAS SRBIJA

Članovi ove grupe, svi iz okoline Žablja, uhapšeni su zbog sumnje da su kao kriminalna grupa trgovali ljudima na teritoriji Srbije i Belgije.

Na teret im je stavljeno da su februara do druge polovine oktobra prošle godine trojicu srpskih državljana doveli u zabludu da će na teritoriji Belgije raditi dobro plaćen posao molera, ali su ih tamo primoravali da kradu.

Sumnja se da su oštećene prisiljavali da svakodnevno kradu nekoliko tona bakra i drugog metala iz fabrika u gradu Šarloa, koje su zatim prodavali na otpadima, saopšteno je iz MUP Srbije.

Na taj način su članovi kriminalne grupe dnevno, protivpravno, pribavljali novčane iznose od 1.000 do 1.500 evra, koje su koristili za kupovinu nekretnina, automobila i za ostale lične potrebe.

Pretresom stanova u kojima borave osumnjičeni policija je pronašla oko 5.000 evra, dva pištolja sa municijom, veću količinu zlatnog nakita i više mobilnih telefona.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Akciju su sproveli Služba za borbu protiv organizovanog kriminala MUP Srbije, u saradnji sa policijskim službenicima Policijske uprave Novi Sad i koordinaciji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Višim javnim tužilaštvom u Novom Sadu.

Uhapšena su lica čiji su inicijali M.R, M.I, R.M, V.V. i I.J. Sumnja se da je organizator kriminalne grupe osoba čiji su inicijali M.R.