Svijet

UHAPŠENO 66 OSOBA Poljoprivrednici blokirali Trijumfalnu kapiju u Parizu

Traktorima i balama sena francuski poljoprivrednici su danas blokirali saobraćaj oko Trijumfalne kapije. Uzrok njihovog bijesa su, kako su saopštili sindikalci, pretjerano restriktivna ekološka pravila i konkurencija jeftinog uvoza izvan EU.

protesti poljoprivrednika u Francuskoj
FOTO: LUC AUFFRET/ANADOLIJA

Poljoprivrednici su podigli transparente oko spomenika na Jelisejskim poljima. Poljoprivrednik Aksel Mason rekao je da se oko 100 njegovih kolega okupilo na kružnom toku od tri sata noću “na miran način i u skladu sa zakonom”, piše L’ Mond.

Ruralna koodinacija simbolično i mirno preuzima Trijumfalnu kapiju – naveo je sindikat poljoprivrednika u saopštenju na mreži X, dodajući da je to vapaj da se “spasi” poljoprivreda u Francuskoj, piše Blic.

Pročitajte još

Vijenac za poljoprivrednike koje je siromaštvo otjeralo u smrt

Mason je izjavio da su poljoprivrednici položili vijenac u znak sjećanja na svoje kolege koje su finansijski problemi doveli do samoubistva dodavši da ih država nikada nije čula.

Nakon što je francuska vlada obećala reforme, poljoprivrednici su nastavili da blokiraju puteve i pale gume, govoreći da je potrebno više mjera.

Prvobitno je okupljanje farmera trebalo uz odobrenje da se održi u Versaju, ali su se poljoprivrednici iznenadno uputili do Trijumfalne kapije u centru Pariza.

Policija je brzo intervenisala i protest je prekinut, a uhapšeno je 66 osoba.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije