Svijet

UHAPŠENO VIŠE OD 100 OSOBA Zaplijenjena velika količina droge, milioni dolara i gomila oružja

U velikoj policijskoj akciji, organizovanoj širom svijeta, zaplijenjeno je 6,5 miliona dolara, gomila oružja i droge, a uhapšeno je više od 100 osoba.

UHAPŠENO VIŠE OD 100 OSOBA Zaplijenjena velika količina droge, milioni dolara i gomila oružja
FOTO: M. MILAKOVIĆ/RAS SRBIJA

Reč je o najvećem udaru na ilegalno tržište Dark Veba, koordinisanom na teritoriji SAD, Kanade, Njemačke, Holandije, Velike Britanije, Austrije i Švedske.

Tokom ove operacije oduzeto je 500 kilograma narkotika (kokaina, heroina, ekstazija, metamfetamina) i 64 komada raznog oružja.

Predstavnici Europola su objavili da je ovo kraj “zlatnog doba” ilegalnih tržišta na internetu.

Policija vjeruje da su kriminalne grupe realizovale desetine hiljada transakcija na globalnoj mreži, širom Evrope i Amerike, prenosi BBC.

Operacija nadovezala se na prošlogodišnje “eliminisanje” Wel Strit ilegalnog marketa, koji je slovio za drugi najveći na Dark Vebu.

– Policijske snage rade najbolje kada su udružene, a ova akcija šalje jasnu poruku kriminalcima. Vaše aktivnosti nisu van domašaja pravde – prenosi Objektiv izjavu Edvardsa Silerisa, šefa Evropolovog centra za sajber-kriminal, prenosi Telegraf.

Nadležni ističu da policija postaje sve bolja u identifikovanju kriminalnih radnji na globalnoj mreži, zahvaljujući iskustvu i specijalizovanim alatima.