Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

UIO BiH I DALJE RADI NA SUZBIJANJU ŠVERCA Oduzeli duvan i cigarete vrijedne 180.000 KM

Društvo
Autor:

Foto: UIO BiH

Bez obzira na vanrednu situaciju zbog novog virusa korona, službenici u Upravi za indirektno oporezivanje i dalje intenzivno na terenu rade na suzbijanju krijumčarenja.

U nekoliko odvojenih akcija službenici iz regionalnog centra Sarajevo oduzeli su oko 1.159 kilograma duvana i 648 kutija cigareta, koji nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO, saopštila je ova uprava.

Ukupna tržišna vrijednost akciznih proizvoda koji je trebalo da budu prodati na crnom tržištu širom BiH je 180.000 KM.

– Postupajući po uputstvima dežurnog tužioca Tužilaštva BiH, a na osnovu ranijih operativnih aktivnosti provedenih na terenu, ovlašteni službenici UIO izvršili su pretrese objekata na dvije lokacije na području opštine Ilidža. Oduzeto je 919,5 kilograma duvana i 648 paklica cigareta. Ovi akcizni proizvodi nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO, a bili su namijenjeni za prodaju na području Kantona Sarajevo – saopšteno je iz UIO BiH.

Pored toga, na putu Sarajevo-Konjic, prilikom kontrole putničkog motornog vozila, pronađeno je i privremeno oduzeto 120 kilograma rezanog sušenog duvana, koji je bio namijenjen za prodaju na crnom tržištu.

Foto: UIO BiH

– Kontrolišući vozila na putnoj komunikaciji Foča-Goražde u mjestu Ustikolina, ovlašteni službenici UIO su u saradnji sa službenicima MUP BPK, PS Ustikolina pronašli i privremno oduzeli 120 kilograma rezanog duvana koji nije bio obilježen akciznim markicama – navode iz UIO.

Protiv osoba od kojih su privremeno oduzeti akcizni proizvodi pokrenuti su postupci pred nadležnim sudovima.

U aktivnostima na terenu korištena je specijalizovana oprema koju je Upravi donirala Vlada SAD putem Programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO