Banjaluka

Ujed stršljena za ove ljude može biti koban: Pročitajte pažljivo savjete iskusne doktorke iz Doma zdravlja

Ujed stršljena predstavlja opasnost za ljude sklone alergijskim reakcijama, najopasniji su ujedi u predjelu glave i vrata, jer može doći do gušenja i takve osobe odmah treba da zatraže ljekarsku pomoć, rečeno je u Službi porodične medicine Doma zdravlja u Banjaluci.

stršljen
FOTO: JAPANESE NATURAL BEEKEEPING/YOUTUBE/SCREENSHOT

Načelnica Službe Kosana Stanetić rekla je da se prilikom ujeda stršljena javlja jak bol, crvenilo, svrab i otok, koji prolazi oko sat vremena nakon ujeda, osim kod alergičnih osoba.

Ujedi stršljena posebno su opasni kod osoba sklonim alergijskim reakcijama, a kod posebno osjetljivih osoba može se razviti i najteža alergijska reakcija – anafilaktički šok, koja je životno ugrožavajuće stanje, objasnila je Stanetićeva.

FOTO: ATV/ SCREENSHOT
FOTO: ATV/ SCREENSHOT

Ona je dodala da se pacijenti sa takvim alergijskim reakcijama žale na otežano disanje, mučninu, povraćanje, drhtavicu i povišenu tjelesnu temperaturu, te da je kod ovakvih pacijenata neophodna hitna ljekarska pomoć.

Prvi korak nakon ujeda stršljena je da se ubodeni dio tijela podigne u odnosu na trup, da bi se na taj način spriječilo širenje otrova. Ukoliko je žaoka ostala u koži, najbolje je odstraniti ravnim nožem, a ne pincetom da bi se izbjeglo istiskanje otrova – kaže Stanetićeva.

Osim farmakološke terapije, Stanetićeva je navela da mnoge osobe primjenjuju i prirodna sredstva za ublažavanje simptoma nastalih nakon ujeda stršljena, najčešće hladne obloge, a esencijalna ulja metvice i lavande koriste protiv bola i svraba.

Stanetićeva je rekla da se u narodnoj medicini, kao sredstva za ublažavanje tegoba, preporučuju i masti od gaveza i nevena, a preventivno se preporučuje korištenje sredstava za zaštitu od ujeda insekata.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu