Politika

Ujedinjeno do pobjede: Srpskoj listi za sada devet od deset gradonačelničkih mjesta

Kandidati Srpske liste za gradonačelnike na Kosovu i Metohiji su, prema podacima Centralne izborne komisije u Prištini, osvojili apsolutnu vlast u devet od ukupno deset kosovskih opština sa srpskom većinom.

Ujedinjeno do pobjede: Srpskoj listi za sada devet od deset gradonačelničkih mjesta
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

U Leposaviću je Zoran Todić dobio podršku 98,43 odsto od ukupnog broja birača izašlih na izbore, a u Zvečanu Dragiša Milović 98,45 odsto.

U sjevernoj Kosovskoj Mitrovici Milan Radojević je dobio 91,45 odsto glasova, dok je na drugom mjestu bio zajednički kandidat albanskih političkih partija Erdem Atić.

U Zubinom Potoku Srđan Vulović je dobio podršku 88,49 odsto birača, u Gračanici Ljiljana Šubarić je dobila 77,71 odsto dok je njen protivkandidat, bivši gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović kao samostalni kandidat dobio podršku 22,29 odsto glasača.

U Novom Brdu kandidat Srpske liste Saša Milošević pobijedio je trojicu kandidata albanskih političkih partija, osvojivši 64,09 odsto glasova.

U Ranilugu je Katarina Ilić-Ristić kao jedini kandidat dobila svih 100 odsto glasova od broja izašlih birača, u Partešu je Dragan Petković osvojio 75,20 dok su ostala dvojica Srba dobila ukupno 24,80 odsto.

U Štrpcu je bivši ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić dobio podršku 59,36 odsto glasova izašlih birača, dok su njegovi protivkandidati Srbin i Albanac osvojili preostalih 40,62 odsto.

Kandidat Srpske liste u Klokotu, najmanjoj opštini sa većinskim srpskim stanovništvom, Vladan Bogdanović će u drugom krugu pokušati da dobije povjerenje građana pošto je u prvom krugu dobio 445 glasova ili 40,20, a ostala dvojica Srba kao samostalni kandidati po 33,06 i 26,74 odsto glasova.

On će u drugom krugu odmjeriti povjerenje građana sa Strahinjom Spasićem za koga je glasalo 366 birača ili 33,06 odsto, a presudni će biti glasovi koje je odnio bivši gradonačelnik Klokota Saša Mirković, koji je dobio 296 glasova ili 26,74 odsto.

U Obiliću, opštini sa većinskim albanskim stanovništvom, kandidat Srpske liste za gradonačelnika Goran Dančetović dobio je 9,21 odsto glasova i zauzeo peto mjesto.

Na Kosovu i Metohiji juče su održani izbori za gradonačelnike i odbornike u 38 opština.

Prihvati notifikacije