Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

UKIDANJE SRPSKE SAMO PUSTA ŽELJA Presuda Karadžiću istjerala na vidjelo MRŽNJU I PODJELE u BiH

Politika
Autor:

Foto: Peter Dejong/EPA

Postavljanje pitanja sudbine Republike Srpske nakon presude Radovanu Karadžiću je samo politička želja i ništa drugo.

To za Srpskainfo kaže ugledni advokat Miodrag Stojanović, odgovarajući na pitanje da li i na koji način na Srpsku može da utiče haška presuda njenom prvom predsjedniku.

– Presuda je individualna, ona podrazumijeva ličnu krivičnu odgovornost i presudom se ne postavlja nikakva upitnost Srpske. Ona je međunarodno priznat entitet na osnovu međunarodnog mirovnog ugovora – kaže Stojanović.

Nakon što je Haški tribunal osudio Karadžića na doživotni zatvor, reakcije u BiH bile su oprečne. U RS su Karadžića nazivali herojem ili su isticali da je Haški tribunal politički sud. Iz Sarajeva su stizale takođe različite reakcije – od onih da presuda Karadžiću nije presuda Srbima, do nazivanja Srpske „genocidnom“ tvorevinom i pozivanja na njeno ukidanje, kao što je na Tviteru napisao osnivač Građanskog saveza Reuf Bajrović.

Da li postoji pravni osnov da Srpska ovakve pojedince sudski goni?

Foto TV Slobomir

Miodrag Stojanović

– Republika Srpska je krenula s izmjenom Krivičnog zakonika u kome je predvidjela da kao zasebno djelo bude takva situacija. U ovom trenutku ne mislim da postoji pravni okvir da se oni krivično gone. To je iznošenje političkog stava, a za političko mišljenje ne može se krivično goniti – smatra advokat Stojanović.

Direktor banjalučkog Centra za ljudska prava Dejan Lučka takođe naglašava da se presuda Karadžiću odnosi isključivo na njega, a ne na Republiku Srpsku, koja je nastala prije građanskog rata u BiH. Takođe, presuda se ne odnosi na srpski narod, koji je kao i bošnjački, hrvatski i svi ostali narodi u BiH, doživio užasna stradanja i patnje u bezumnim međusobnim sukobima.

Lučka podsjeća da je SB UN osnovao Haški tribunal kao „mjeru“ da bi se održali ili vaspostavili mir i bezbjednost.

– Međutim, ne vidi se nikakva zasluga ovog suda za sprečavanje krvavog sukoba na području bivše SFRJ, a u toku njegovog postojanja je izbio novi sukob na Kosmetu i desilo se bombardovanje NATO pakta. Čak su određene odluke suda povećavale netrpeljivost i mogle dovesti do mogućeg novog narušavanja mira i bezbjednosti, što je suprotno samoj namjeni ovog suda. Tako da Haški tribunal svakako nije opravdao svoju svrhu i očekivanja od njega, iako je postavio novu stepenicu u međunarodnom krivičnom sudovanju – kaže Lučka za Srpskainfo.

Foto: N1

Dejan Lučka

Prema njegovim riječima, reakcije i najave koje ovih dana dolaze sa svih strana govore o tome koliko je podsticanje mržnje dobar instrument za skretanje pažnje sa trenutno loše situacije i života u bivšim jugoslovenskih republikama.

– Opravdavanja određenih zločina s jedne strane ili navodi o genocidnosti Republike Srpske i srpskog naroda, pored toga što su maksimalno neutemeljeni i huškački, dovode i do nepotrebnog podsticanja netrepeljivosti i izazivanja novih sukoba. To je stari metod spinovanja, u kome se želi proizvesti koncept konstantnog straha od drugoga i drugačijeg dok se podstiču razlike i rasplamsava mržnja, a za to vrijeme se narod ne bavi lošim stanjem u državi. Dok se ne pomirimo s tim da je rat iza nas i ne počnemo misliti o tome kako da tolerancija, mir i poštovanje prava budu glavne ideje vodilje u budućnosti, tapkaćemo u mjestu i održavati status kvo. Rat se završio prije 24 godine. Krajnje je vrijeme da se o njemu počne pričati u prošlom lošem vremenu koje je iza nas, da se rane zacijele, a da pred sebe stavimo budućnost koja se zasniva na poštovanju komšije, prihvatanju drugačijeg, izgradnji i napretku – zaključuje Lučka.

Zapuštenost duha

Politička analitičarka Tanja Topić smatra da reakcije u BiH na presudu Karadžiću govore o stanju zapuštenosti duha i potpuno izopačenom vrijednosnom sistemu.

Foto Klix/RAS Srbija

Tanja Topić

– Prve reakcije pokazuju trend koji pratimo u sličnim situacijama u posljednih deset godina. Navija se za sopstvenu etničku grupu. U njoj nema krivih za zločine, imaju samo žrtve. To je politička autističnost gdje se nema ni volje ni razumijevanja za onog drugog. Vrtimo se u tom začaranom krugu – kaže Topićeva.

U konktetnom slučaju, ona primjećuje reakciju koja je ipak drugačija u odnosu na dosadašnje, a to je kako se dan poslije ispoljava nacionalizam koji je dominantan kada se radi o presudama Haškog tribunala.

– Život je stao na jedan dan zbog otvaranja šoping centra, pa su čak i reakcije na presudu bile manjeg intenziteta, ostale u sjenci tog velikog događaja koji Banjaluka obilježava – primjećuje Topićeva.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO