Hronika

UKINUTA PRESUDA Stojčinoviću i Jeličiću se ponovo sudi za MILIONSKE ZLOUPOTREBE

Vrhovni sud RS ukinuo je prvostepene presude bivšem zamjeniku pravobranioca RS Mirku Stojčinoviću i njegovom pomoćniku Borislavu Jeličiću, saznaje Srpskainfo.

UKINUTA PRESUDA Stojčinoviću i Jeličiću se ponovo sudi za MILIONSKE ZLOUPOTREBE
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Oni su nepravosnažno bili osuđeni na pet i po godina zatvora.

Postupak protiv optuženih vraćen je Okružnom sudu u Banjaluci. U narednom periodu sprovešće se novo suđenje.

Prvostepenom presudom banjalučkog Okružnog suda Stojčinović je osuđen na četiri godine i šest mjeseci zatvora, a Jeličić na godinu dana zbog zloupotrebe službenog položaja.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
Mirko Stojčinović

Ukinuta je tako prvostepena presuda Stojčinoviću po kojoj je bio osuđen za tri tačke optužnice vezane za nezakonitosti oko imovine u predmetima “Naš dom”, “Građa” i “Poljoprivredna škola”.

U prvostepenoj presudi se navodilo da je Grad Banjaluka bio oštećen za višemilionski iznos. Pored zatvorske kazne, optuženima je bila izrečena i zabrana obavljanja djelatnosti državnog službenika u roku od tri godine, što je odlukom Vrhovnog suda RS takođe ukinuto.

Pročitajte još

Stojčinovićevi branioci, Zoran Tanasić i Mirko Dabić, istakli su na ročištu u Vrhovnom sudu RS da je prvostepena presuda puna manjkavosti, te bitnih povreda krivičnog postupka.

– On nema obavezu da u pojedinim predmetima ulaže žalbu. Njegovo diskreciono pravo je da li će uložiti žalbu ili ne. Čak i ako je pogriješio, ne može svaka greška biti krivično djelo – naveo je tada advokat Tanasić.

Smatra da je cijeli postupak bio montiran s ciljem da se Pravobranilaštvo disciplinuje kako bi postalo “poslušnik opština i gradova u cilju interesnih grupa koje žele da se domognu atraktivnih lokacija”.

FOTO: NIKOLA MORAČA/RAS SRBIJA
FOTO: NIKOLA MORAČA/RAS SRBIJA

Jeličićev branilac Milan Petković je istakao da je njegov klijent postao osumnjičeni kada je odbio da kaže ono što se od njega tražilo.

– Tražili su mu da kaže da je neko od njega nešto zahtjevao, a on je rekao da je to bilo njegovo mišljenje za koje je imao ovlašćenja. Kao pomoćnik nije mogao zloupotrijebiti službeni položaj, jer je postupao po ovlašćenju svog rukovodioca – izjavio je Petković.

Republički javni tužilac Goran Glamočanin objasnio je u Vrhovnom sudu RS da nije podnosio žalbu na prvostepenu presudu, jer je tužilaštvo bilo zadovoljno izrečenim kaznama.