Hronika

UKINUTA PRESUDA ZA UBISTVO "DJEČAKA S PLANINE" Vrhovni sud RS vratio postupak na početak

Vrhovni sud Republike Srpske i po drugi put je ukinuo presudu kojom je Ilija Milić (72) iz Kotor Varoša osuđen na 16 godina i devet mjeseci zatvora zbog ubistva “dječaka sa planine” Vasilja Kneževića (35) i pokušaja ubistva njegovog oca Nedeljka (87).

UKINUTA PRESUDA ZA UBISTVO "DJEČAKA S PLANINE" Vrhovni sud RS vratio postupak na početak
FOTO SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Jovo Pilipović advokat optuženog Milića, izjavio je za Srpskainfo da je presuda ukinuta, jer Okružni sud u Banjaluci tokom ponovljenog suđenja nije prihvatio zahtjev odbrane za psihijatrijskim vještačenjem Ilije Milića.

– Takva vještačenja se rade za daleko blaža krivična djela, a oni su odbili da to urade u ovom slučaju. Vrhovni sud Republike Srpske je u skladu sa zakonom uvažio našu žalbu i vratio postupak na početak- objasnio je advokat Pilipović.

Ilija Milić iz Kotor Varoša prvi put je zbog teškog krivičnog djela osuđen na 16 i po godina zatvora i to nakon priznanja krivice.

Ovu presudu je zatim u junu prošle godine prvi put ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske.

Pročitajte još

Iako je Milić priznao krivicu, presuda je ukinuta nakon što je Vrhovni sud takođe uvažio žalbu Milićevog branioca Jove Pilipovića.

Presuda je tada ukinuta zbog bitnih povreda krivičnog postupka, a postupak je vraćen Okružnom sudu u Banjaluci na novo suđenje.

Advokat Jovo Pilipović tada je istakao da je Vrhovni sud Republike Srpske usvojio njegovu žalbu na presudu.

– Vrhovni sud je usvojio moju žalbu i ukinuo presudu, jer je utvrdio da Milić nije mogao priznati krivicu onako kako je to učinjeno – objasnio je advokat Pilipović

Ilija Milić (72) zatim je u ponovoljenom postupku u decembru prošle godine osuđen na 16 godina i devet mjeseci zatvora zbog ubistva “dječaka sa planine” Vasilja Kneževića i pokušaja ubistva njegovog oca Nedeljka.

Okružni sud u Banjaluci je u ponovljenom postupku izrekao gotovo identičnu presudu kao raniju koja je ukinuta.

Milić je ubistvo izvršio 10. aprila 2018. godine na Kruševu brdu u selu Pilipovina kod Kotor Varoši.

U zasjedi je čekao Vasilja Kneževića na putu kojim je mladić vodio stoku, a kad je naišao, ispalio je prema njemu rafal iz automatske puške, pogodivši ga sa pet metaka. Motiv za ubistvo bio je višegodišnji sukob dvije porodice zbog vodovoda.

U optužnici se između ostalog, navodi i da je Milić prije zločina uzeo automatsku pušku i otišao prema zaseoku Potok s namerom da ubije Vasilja. Sakrio se iza stabla bukve pored lokalnog puta.

Kad je Vasilj naišao, Milić je s udaljenosti od skoro dva metra ispalio rafal prema njemu.

Dva su ga metka pogodila u glavu, dva u lice, a jedan je pogodio rame i vrat i na mjestu je ostao mrtav.

Milić je sa puškom u rukama otišao kući i telefonom pozvao policiju. Policajcima je izjavio da je ubio komšiju i pozvao ih da dođu u selo da se preda. Milić je nakon tog poziva ponovo uzeo pušku i otišao do kuće Nedeljka Kneževića, oca ubijenog. Dok je prilazio kući, uočio je Nedeljka ispred pa je i prema njemu ispalio rafal. Nedeljko ga je tada upitao: “Je l` ti mene gađaš?”, našta mu je Milić odgovorio: “Na tebe pucam, tebe gađam.” Nedeljko je nakon toga nepovrijeđen uspio da pobjegne u kuću da bi ubrzo stigla policija i uhapsila Milića.

U pritvoru 29 mjeseci

Optuženi Ilija Milić uhapšen je odmah nakon teškog ubistva koje je izvršio 10. aprila 2018. godine na Kruševu brdu u selu Pilipovina kod Kotor Varoši. Nakon hapšenja, Miliću je određen pritvor. Kako presuda u ovom postupku još uvijek nije pravosnažna Milić se u pritvoru nalazi 29 mjeseci i još uvijek nije upućen na izdržavanje zatvorske kazne.