Magazin

Uklonite masnoću bez hemije i ribanja: Napravite ovu smjesu za čišćenje rerne od sastojaka koje sigurno imate u kući

Postoji mnogo zanimljivih i vrlo jednostavnih trikova koji vam mogu pomoći da se riješite tvrdokornih masnoća bez preteških hemikalija, a jedna TikTokerka predstavila je svoj metod, uz koji nema ribanja rerne, i oduševila svoje pratioce.

Uklonite masnoću bez hemije i ribanja: Napravite ovu smjesu za čišćenje rerne od sastojaka koje sigurno imate u kući
FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT

Soda bikarbona je, zapravo, natrijum-bikarbonat, a u kombinaciji sa alkoholnim sirćetom čini da uspešno “manipulišemo“ molekulima. Soda je sasvim suprotna od sirćeta, iako je oštrija od njega, i deluje tako što “rastvara organsku materiju“, kaže profesorka hemije na Državnom univerzitjetu u Oregonu Mej Niman.

Sirće i soda bikarbona se nalaze na suprotnim stranama pH skale, odnosno mjere koliko je neka supstanca kisela ili bazna. Kao bazna, soda bikarbona rastvara organska jedinjenja koja čine prljavštinu, masnoću i sl, a mineralna struktura njenih čestica obezbjeđuje nježno čišćenje bez ogrebotina.

Kao kiselina, sirće dalje razlaže minerale, a kombinovanje ovih sastojaka daje nevjerovatne rezultate! Kada se soda bikarbona pomiješa sa sirćetom, kiselina razgrađuje sodu bikarbonu, oslobađajući gas ugljen-dioksida, koji pomaže da se nečistoća u potpunosti ukloni.

Kako očistiti rernu sodom bikarbonom i sirćetom?

Pročitajte još

Sastojci:

pola šoljice sode bikarbone

jedna kašika deterdženta za pranje sudova

malo vode

kašika sirćeta

Kako se koristi?

Nanesite ovu smjesu na zidove rerne i ostavite da djeluje preko noći. Sutradan samo uzmite krpu i brišite rernu sve dok ne uklonite mješavinu u potpunosti, a zatim je prebrišite krpom natopljenom sirćetom, prenosi Glas Srpske.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije