Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ULAGANJE U BUDUĆNOST Gimnazijalci sve bliži naprednim tehnologijama

Banjaluka
Autor:

Foto: m:tel/RAS Srbija

Radeći aktivno na promovisanju obrazovanja iz oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike, kompanija m:tel se proteklog mjeseca družila i sa gimnazijalcima iz Banjaluke.

Učenici informatičkog i matematičkog smjera imali su priliku da pohađaju jednomjesečni kurs s temom Internet of Things, a predavač je bio Saša Salapura, glavni inženjer za IoT ove kompanije.

IoT je u stvari povezivanje uređaja putem interneta, što pruža nove mogućnosti za međusobnu interakciju. To mogu biti na primjer, frižideri, mašine, ili bezbjednosni sistemi. “Internet stvari” omogućavaju da objekti budu opaženi i kontrolisani daljinskim, putem postojeće mrežne infrastrukture, čime se povećava efikasnost i tačnost, a smanjuje ljudska intervencija.

Radeći praktično na IoT rješenjima, učenici banjalučke Gimnazije su se upoznali sa temom koja se inače realizuje kroz studentsku praksu, a u vezi je sa m:tel Smart City IoT servisima, pored toga stekli su i osnovna znanja potrebna za izradu mobilnih aplikacija za podršku IoT projektima. Ova znanja koristiće im i kao svojevrsno “zagrijavanje” za sljedeći ciklus App takmičenja u kojem svake godine redovno učestvuju.

– Ulaganjem u znanje ulažemo u budućnost, zato će i ova saradnja da se nastavi kako bismo zajedno radili na novim tehnološkim dostignućima i projektima – poručili su iz ove kompanije.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO