Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

UMIRU I LJUDI U SREDNJIM GODINAMA Zaraza za sedam dana odnijela još dva života u Srpskoj

Društvo
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Domovi zdravlja u RS su u osmoj sedmici prijavili 7.136 akutnih respiratornih infekcija (ARI), dok je oboljenja sličnih gripu (ILI) registrovano 1.999.

U bolnicama u Srpskoj u ovoj sedmici prijavljena su 53 oboljela od teške akutne respiratorne infekcije (SARI).

U osmoj nedjelji prijavljena su dva smrtna ishoda SARI, jedan u UKC RS koji je bio pozitivan na virus influence A(H1)pdm09 i jedan u opštoj bolnici Zvornik koji nije testiran na viruse gripe. Radi se o osobama srednje i starije životne dobi sa višestrukim izuzetno teškim komorbiditetima.

Ovim se broj preminulih od posljedica teških respiratornih infekcija i gripa u Republici Srpskoj popeo na osam.

S obzirom na period u kojem se nalazimo i podatke kojima raspolažemo iz svih zdravstvenih ustanova, ulazimo u period stagnacije i postepenog opadanja aktivnosti respiratornih virusa tipičnih za ovo doba godine, samim tim i virusa gripa, saopštili su iz Instituta za javno zdravstvo RS.

– Od početka sezone ukupno je prijavljeno 88.443 ARI, 16.527 ILI i 376 SARI. U osmoj nedjelji uočava se pad oboljelih od ILI poredeći sa prethodnom. Posmatrajući podatke ove nedjelje i poredeći ih sa podacima iz prethodne sezone u istom periodu, ARI pokazuje mnogo manje vrijednosti u ovoj sezoni. ILI u ovoj nedjelji pokazuje duplo veće vrijednosti u odnosu na istu nedjelju prošle sezone, ali još ne premašuje najveće vrijednosti prošle sezone. SARI ove sezone pokazuje značajno manje vrijednosti u odnosu na prošlu sezonu – kažu u IJZ.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO