Politika

"Umjesto građanima, novac ide u tajkunske džepove" Borenović o kupovini zgrade UIO u Banjaluci

Pljačkaška igra vlastodržaca se nastavlja i dobija novi oblik, u pokušaju da se iz budžeta privilegovanoj firmi uplati skoro 100 miliona KM za kupovinu zgrade Uprave za indirektno oporezivanje. Izjavio je ovo predsjednik PDP i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Branislav Borenović.

"Umjesto građanima, novac ide u tajkunske džepove" Borenović o kupovini zgrade UIO u Banjaluci
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Umjesto da Savjet ministara u roku 7 dana, koliki je rok koji im je dao Predstavnički dom na osnovu naše inicijative, donese odluku kojom nalaže Upravi za indirektno oporezivanje da poništi postupak javne nabavke, zapravo je produžen rok za ponudu do kraja septembra, rekao je  Borenović.

Borenović kaže da je ovo igra u kojoj Savjet ministara prebacuje odgovornost na Upravni odbor UIO, iako odbor direktno odgovara Savjetu ministara.

Pročitajte još

– Eventualnim drugim ponuđačima, koji bi se mogli uklopiti u odobrena sredstva od 37,9 miliona KM za kupovinu ili izgradnju zgrade, produžena ponuda ništa ne znači, jer tražene uslove ispunjava samo ta jedna firma, kojoj su spremni isplatiti 61 milion KM više od postojećih sredstava. Ovo je samo kupovina vremena da obezbijede dodatni novac da bi u džep čovjeka – “kuma” bliskog vladajućoj strukturi, ubacili skoro 100 miliona KM narodnog novca – kaže Borenović.

On kaže da se vlast ide iz zaduženja u zaduženje da održi sistem, ali da umjesto za potrebe građana, biraju da ogromne količine novca upumpaju u tajkunske džepove.

– Tri miliona vakcina smo mogli kupiti za taj novac i završiti imunizaciju građana i u Republici Srpskoj i u FBiH. To je samo jedan od primjera. Iako odgovornost za nepostupanje po inicijativi koju je na prijedlog Mire Pekić i mene usvojio Predstavnički dom pokušavaju prebacivati jedni na druge, mi nećemo odustati. Ako bilo ko bude spreman da stavi potpis na ovaj kupoprodajni ugovor učiniće, iako je Parlament obavezao izvršne institucije da ponište ovu odluku, teško krivično djelo, a to nikome ne bih savjetovao, jer će kad-tad odgovarati i ići u zatvor. Postoje i razni drugi instrumenti za borbu protiv ovog očiglednog kriminala i spremni smo ih upotrijebiti – kaže Borenović.

Prihvati notifikacije