Kultura

"Umjetnica pokazuje izuzetnu kreativnost" Izložba „Igre i transformacije“ u Galeriji plus (FOTO)

U Galeriji Plus u petak 11. juna u 19 časova biće otvorena izložba Danijele Mihić „Igre i transformacija“.

"Umjetnica pokazuje izuzetnu kreativnost" Izložba „Igre i transformacije“ u Galeriji plus (FOTO)
FOTO: MUZEJ SAVREMENE UMJETNOSTI RS

Umjetnica Danijela Mihić dobitnica je prošlogodišnje nagrade Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske na Izložbi završne godine Likovnog odsjeka Akademije umjetnosti u Banjaluci. Od 2001. godine kustosi Muzeja dodjeljuju nagradu za najbolji završni rad na četvrtoj godini studijskog ciklusa, a od 2017. godine postaje praksa da sa osvojenom nagradom umjetnik/umjetnica dobije priliku za organizaciju izložbe u Galeriji Plus i to u terminu koji se poklapa sa završnom izložbom studenata Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Danijela Mihić se izdvojila po izuzetnom talentu i lakoći eksperimentisanja sa različitim medijima putem kojih izražava svoj umjetnički potencijal. U radu ove umjetnice prepoznaje se jasno definisan i autentičan vizuelni izraz, a njeno polje interesovanja su crtež, slikarstvo, stop-motion animacija i lutkarstvo. U radovima se bavi preispitivanjem raznolikosti identiteta – kako sopstvenog, tako i identiteta osoba iz svog neposrednog okruženja i samog društva, a glavni motivi su joj portret i autoportret.

Na izložbi će biti predstavljene serije slika Lica/Faces (2019/2020), stop-motion animacije i njihove scenografije (2020), te nova serija slika – Danas sam… (2021).

FOTO: MUZEJ SAVREMENE UMJETNOSTI RS
FOTO: MUZEJ SAVREMENE UMJETNOSTI RS

Seriju slika i crteža Lica/Faces čine rani radovi, nastali tokom studija na Akademiji. Kroz ovu seriju gestualnih aktova, na kojima multiplicira svoj lik, umjetnica se suočava sa sobom i oslobađa vlastitih misli, dubokih emocija i uvjerenja. Predstavljene scenografije od plastelina i stop-motion animacije koje su proistekle iz njih, po riječima umjetnice, došle su potpuno spontano. Novu seriju slika pod nazivom Danas sam… umjetnica pronalazi u ženskim portretima starih majstora i kostimima u kojima su predstavljeni, čime podsjeća na dugu tradiciju portreta u istoriji umjetnosti i načine reprezentacije.

– Umjetnica pokazuje izuzetnu kreativnost u osmišljavanju živopisne scenografije i naracije u animacijama, koje su veoma smjele, maštovite, iskrene i duhovite. U njima su predstavljene različite situacije i drugačiji identiteti, skoro felinijevskih odlika. Lakoća sa kojom su rađene unose posebnu svježinu, a psihološka karakterizacija likova i ambijenti imaju podjednako zastupljene elemente komičnog i uznemirujućeg – citat iz teksta Lane Pavlović, više kustoskinje MSURS.

Izložba će biti otvorena do 30. jula 2021. godine

Danijela Mihić je rođena 1997. godine u Banjaluci. Diplomirala je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, odsjek slikarstvo, 2020. godine. Učestvovala je na nekoliko kolektivnih izložbi te je dobitnica više nagrada za najbolji rad. Bila je finalistkinja nagrade ZVONO (Young Visual Artist Award) za najboljeg savremenog umjetnika/cu u BiH za 2020 godinu.

Prihvati notifikacije