Kultura

UMRO TOMAS FLAJNER U 85. godini preminuo inostrani član Srpske akademije nauka i umjetnosti

Inostrani član Odjeljenja društvenih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Tomas Flajner preminuo je u 85. godini, saopšteno je iz SANU.

svijeća
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ističući da je njegov odlazak veliki gubitak za SANU i sveukupnu nauku, u Akademiji podsjećaju da je Flajner, kao jedan od najistaknutijih svjetskih stručnjaka iz oblasti federalizma, ustavnog, administrativnog i međunarodnog prava, za inostranog člana SANU izabran 2009. godine.

Flajner je od 2002. godine imao status počasnog državljanina Srbije, a bio je savjetnik pregovaračkog tima Vlade Srbije za političke razgovore o Kosovu i Metohiji.

Tomas Flajner bio je predsjednik i počasni predsjednik Međunarodnog udruženja za ustavno pravo.

Pročitajte još

Dobitnik je brojnih priznanja za svoj rad, a izdvaja se nagrada Organizacije “Benej Brit” za aktivnosti na polju ljudskih prava i protiv rasizma, navedeno je u saopštenju.

Rođen je u Bernu, gdje je završio studije prava i doktorirao, nakon čega je 47 godina bio profesor na Univerzitetu u Friburu, gdje je obavljao i dužnost dekana, prenosi ATV.

Od 1984. godine do 2008. godine bio je direktor Instituta za federalizam u Švajcarskoj, te gostujući profesor na univerzitetima u Izraelu, Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji, SAD, Švajcarskoj i Srbiji.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije