Hronika

UNIŠTENI DOMOVI 16 PORODICA Požar u kojem je izgorila CIJELA zgrada, pokrenula SRUŠENA SVIJEĆA (FOTO)

Srušena svijeća najvjerovatnije je kriva za požar na Ekonomiji 1 u Baču u kojoj je izgorilo 20 stanova prošlog petka rano ujutro, pokazuje dosadašnja istraga.

UNIŠTENI DOMOVI 16 PORODICA Požar u kojem je izgorila CIJELA zgrada, pokrenula SRUŠENA SVIJEĆA (FOTO)
FOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ / RAS SRBIJA

Prikupljeni dokazi svjedoče da je najvjerovatnoje riječ o nehatu, a ne namjerno podmetnutom požaru koji je uništio domove 16 porodica koje broje 35 članova.

Prema svjedočenju u Osnovnom javnom tužilaštvu u Bačkoj Palanci osumnjičena za požar M. J. je kazala da je zaspala pored upaljene sveće, koja je najvjerovatnije pala ili dogorjela, te tako zapalila njihov stan. Kako u stanu sem struje nisu imali ni vodu, nisu mogli odmah da reaguju i ugase vatru, pa se ona brzo proširila i uništila čitavu zgradu. Istraga se vodi i protiv njenog sina S. J., no nakon saslušanja u ovom tužilaštvu pušteni su da se brane sa slobode, piše Blic.

FOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ / RAS SRBIJA
FOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ / RAS SRBIJA

– Požar je krenuo sa gornjeg sprata, na koji se obrušila tavanica, što otežava prikupljanje dokaza. S. J. je ispričao da je te noći došao kući, pozdravio se sa majkom i otišao u svoju sobu da spava. Kada su ih probudili dim i vatra, otišao je do komšije i rekao da pozove vatrogasce, govoreći da je u njihovom stanu buknuo požar. Nismo predlagali dalji pritvor jer prosto nema osnove, radi se o tragediji. Utvrđeno je da postoji odgovornost majke, ali iz nehata. Sada ćemo da saslušamo oštećene nakon čega će biti obavljeno vještačenje imovine koja je izgorjela – rekao je Milan Knežević osnovni javni tužilac u Bačkoj Palanci.

Slučaj je kvalifikovan kao teško delo protiv opšte sigurnosti, a da bi se to i dokazalo mora da bude ugrožena imovina velikih razmjera, ali je pitanje koliko ovaj objektat gde su živeli unesrećeni ljudi uopšte vrijedi.

FOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ / RAS SRBIJA
FOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ / RAS SRBIJA

Zapravo, donji dio Ekonomije 1 bile su štale, dok je gornji nazidan i poslije je sve adaptirano u stanove u kojima pojedini stanari nisu imali struju i vodu. Zbog toga je bilo pitanje dana kada će se nešto zapaliti.

Iz Opštine Bač kažu da će stanari koji su trenutno smješteni u u zgradi Omladinsko kulturnog centra “Cvrčak” biti preseljeni u nekadašnju poslovnu zgradu u centru Bača, u kojoj će bivše kancelarije biti preuređene u stanove. U “Cvrčku“ trenutno imaju tri obroka dnevno koje im obezbjeđuje Crveni krst i krov nad glavom ali nezgodno je što su svi u istoj prostoriji. U novom smještaju če biti nekoliko mjeseci dok se za njih ne podigne nova stambena zgrada.

Opština je za pomoć ugroženim stanarima otvorila namenske žiro-račune – dinarski: 840-0000005437741-74 i devizni: 840-0000000351771-78.