Magazin

Uočite ih na vrijeme: Ovo su znakovi da vam se vlaga uvukla u dom

Dolaskom hladnijeg vremena u mnogim domaćinstvima se javljaju problemi s vlagom.

Uočite ih na vrijeme: Ovo su znakovi da vam se vlaga uvukla u dom
FOTO: BLIC TV/SCREENSHOT

Osim svog ružnog izgleda, vlaga predstavlja zdravstvene rizike i strukturna oštećenja vašeg doma koja zahtijevaju hitnu sanaciju.

Ona se može javiti na skoro bilo kojoj površini u domu, uključujući drvo, papir, tepih i hranu.

Kada je prisutna u kući, plijesan oslobađa sićušne spore koje lebde zrakom. Ako nađu plodno tlo i uslove, kolonije plijesni mogu se brzo razmnožavati, što dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema za vašu porodicu i nepopravljive strukturne štete u vašem domu.

Dugotrajni miris

Postojan miris pljesni ili zemlje u određenim područjima, kao što su podrumi ili kupatila, često označava i prekomjerni rast plijesni. Istražite izvor neugodnog mirisa i riješite probleme s vlagom u pozadini. Pobrinite se za odgovarajuću ventilaciju i po potrebi se posavjetujte sa stručnjacima.

Povećanje nivoa vlažnosti

Vlažnost u zatvorenom prostoru veća od 60 odsto može pružiti optimalno tlo za razmnožavanje plijesni. Koristite higrometre za praćenje nivoa vlažnosti i instalirajte izduvne ventilatore u područjima s vlagom kako bi smanjili vlažnost bez upotrebe elektroničkih uređaja ili drugih rješenja koje pomažu kratkoročno.

Pročitajte još

Deformisane površine

Iskrivljeni zidovi, ili podovi ukazuju na prodor vlage i potencijal za rast plijesni. Pronađite i popravite izvor vlage. Zamijenite oštećene materijale nakon temeljnog sušenja i poboljšajte ventilaciju.

Neobjašnjivi zdravstveni simptomi

Česti kašalj, kihanje, suzne oči ili problemi s disanjem, posebno u zatvorenom prostoru, mogu ukazivati na izloženost plijesni. Posavjetujte se s doktorom u slučaju dugotrajnih simptoma. Riješite probleme s plijesni lociranjem izvora, čišćenjem zahvaćenih područja i poboljšanjem ventilacije, prenosi Klix.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije