Magazin

Sačuvajte KERAMIČKE SAKSIJE OD PUCANJA: Evo kako da ih tokom zime zaštitite od mraza i vlage

Ove godine se toplo vrijeme odužilo, pa ste možda zaboravili na saksije koje vam stoje u bašti ili na terasi. Sa prvim mrazevima neophodno je da se pobrinete za sve one posude u kojima gajite cvijeće, bile one plastične, glinene ili keramičke.

Cvijeće u saksiji
FOTO: DOBBIES GARDEN CENTRES/YOUTUBE/SCREENSHOT

Postarajte se da prežive zimu jer ćete tako izbjeći dodatne troškove oko kupovine novih saksija i bićete spremni za sadnju narednog proljeća. Neke saksije koje su već oštećene ostavite napolju jer mogu da posluže kao hrtanilice za ptice.

Očistite svaku saksiju

Prije nego što ih unesete u podrum ili hodnik, dobro ih očistite kako biste osigurali da se na proljećnim biljkama, koje tu budu posađene, ne prenesu bolesti ili štetočine koje mogu da prežive zimu na zidovima saksija.

Uklonite sve osušene grančice i lišće. Ukoliko je biljka bila zdrava te suve materije možete da iskoristite za kompost. Ako je biljka bila bolesna – bacite sve. Takođe, možete da kompostirate zemlju ili supstrat iz saksije, prenosi Žena Blic.

Prazne saksije operite toplom vodom, sapunom i 10% rastvorom izbjeljivača. Sapun i izbjeljivač će da ukloniti sve štetočine ili gljivice koje mogu da ostanu na saksijama.

Pročitajte još

Plastične saksije pokrijte da ne izblijede

Plastične saksije mogu da budu i napolju jer mogu dobro da podnesu temperaturne promjene, a da se ne oštete. Dobra ideja je da ih nečim pokrijete sa nečim jer zimsko sunce može da bude jako i može nejednako da ih izblijedi. Ipak, imajte u vidu da nezaštićene plastične saksije postaju krte i lomljive.

Glinene saksije sklonite od mraza

Saksije od terakote ili gline morate da držite unutra jer ne podnose dobro promjene temperature. Zbog toga što su porozne i zadržavaju nešto vlage sklone su pucanju. Vlaga u njima će nekoliko puta da smrzne i proširi se tokom zime.

Zato je najbolje da ih držite u zatvorenom prostoru, možda u podrumu ili garaži. Zapravo, mogu da se čuvaju na bilo kom mjestu gdje temperatura neće padati ispod nule. Takođe, dobro bi bilo da se svaka saksija umota u novine, karton ili stare čaršave.

Keramičke saksije zaštitite od vlage

Isto kao saksije od terakote ili gline, ni saksije od keramike ne bi trebalo da vam ostanu napolju u toku zime. Iako je premaz na keramičkim saksijama tu da ih zaštiti od vlage, dovoljna je mala pukotina da se ona ipak probije. Kao i kod glinenih saksija vlaga u toj pukotini će da smrzne, da se širi i pravi veće pukotine. I ove saksije je dobro zamotati u novine ili nešto drugo kako bi se sačuvale od pucanja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu