Društvo

UPOZORENJE EKSPERTSKOG TIMA “Neizvjesne posljedice u slučaju izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori”

Ekspertski tim BiH za praćenje aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori smatra da je izgradnja odlagališta rizik i da je Hrvatska bila netransparentna pri izboru lokacije, te je na Studiju uticaja na životnu sredinu podnio više od 70 primjedaba.

Radioaktivni otpad Novi Grad Trgovska gora
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Nakon sastanka Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine, kojoj su prisustvovali članovi Ekspertskog tima, predsjedavajući Emir Dizdarević rekao je, kada je riječ o izgradnji odlagališta, da je potrebno u razmatranje uzeti seizmološke podatke na tom području u protekle četiri godine, kao i posljedice klimatskih promjena u narednom periodu.

– Posljedice su neizvjesne. Oni moraju dokazati u svojim dokumentima da, ako takav objekat naprave, neće biti nikakvih posljedica. Problem je što je lokacija izabrana netransparentno, BiH nije učestvovala u izboru. Ne možete lokaciju u EU odrediti bez aktivnog učestvovanja svih zainteresovanih strana i lokalne zajednice u neposrednoj blizini objekta – rekao je Dizdarević na konferenciji za novinare.

Nemanja Galić, član Pravnog tima za izradu strategije pravne zaštite interesa BiH u vezi sa pitanjem odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, rekao je da je izrada Studije uticaja na životnu sredinu prvi korak u realizaciji izgradnje odlagališta, te naveo da Hrvatska mora da razmotri stavove Ekspertskog tima i uključi ih u proces konsultacija.

Pročitajte još

– Ako vidimo da je Studija neadekvatna i da ide u pravcu da je netačna – imamo mogućnost da se obratimo Komitetu za implementaciju ESPO konvencije. Od dalje reakcije Hrvatske zavisi i naša. Tek je započet proces. Kada je riječ o arbitraži, konvencija ima takvu mogućnost, međutim to je klauzula po pristupu. Hrvatska nije dala takvu saglasnost kada je ratifikovala konvenciju – pojasnio je Galić.

Galić je pojasnio da arbitraža podrazumijeva obostranu saglasnost, ali i da je preuranjeno govoriti o tom potezu.

Dizdarević i Galić obratili su se nakon tematske sjednice Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine o aktivnostima nadležnih institucija Republike Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovske Gore u neposrednoj blizini granice sa Republikom Srpskom i BiH.

Sjednicom je predsjedavao predsjednik Odbora Maksim Skoko, a obratili su se ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško”, kao i postojeći institucionalni otpad, skladišti na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije