Svijet

Hrvatska objavila datum: Evo kada planiraju početak rada Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada

Početak izgradnje Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u bivšoj kasarni Čerkezovac na Trgovskoj gori planiran je tokom 2025. godine, a početak rada centra predviđen je za 2026. godinu, saošteno je iz hrvatskog Ministarstva privrede i održivog razvoja.

Radioaktivni otpad Novi Grad Trgovska gora
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

-Dosadašnji istražni radovi i mjerenja na lokaciji ne ukazuju na moguće negativno rješenje u studiji uticaja na okolinu, ali kao konačnu potvrdu prikladnosti lokacije Čerkezovac za Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada pričekaćemo analizu i interpretaciju provedenih istraživanja u sklopu studije, čiji rezultati će biti javno dostupni rečeno je u Ministarstvu.

Studija će, ističu, propisati mjere zaštite okoline kojima se sprečavaju negativni uticaji prilikom rada skladišta radioaktivnoga otpada.

U toku je izrada bezbjednosnih analiza i idejnog projekta za potrebe dobijanja lokacijske dozvole, a Ministarstvu je predat zahtjev za određivanje sadržaja studije uticaja na okolinu.

Tokom marta proveden je javni postupak određivanja sadržaja studije uticaja na okolinu, koji uključuje prikupljanje mišljenja i komentara javnosti i nadležnih tijela Hrvatske i BiH.

Na lokaciji su završeni istražni radovi i određivanje nultog stanja radioaktivnosti u okolini, u sklopu koga je postavljena mjerna stanica za mjerenje ambijentalne brzine doze.

Seizmološke stanice postavljene su na lokaciji centra, te na lokacijama Rujevac i Pobrđani i uključene su u hrvatsku mrežu seizmografa i akcelerografa.

Osim toga, obezbjeđen je i prenos podataka u realnom vremenu Seizmološkoj službi u Zagrebu i Republičkom hidrometeorološkom zavodu u Banjaluci.

Iz hrvatskog Ministarstva navode da se “nakon sastanaka predstavnicima BiH može zaključiti da ne postoji niti najmanja spremnost za dokazivanje da projekat neće imati uticaja na okolinu, bez obzira što svi stručni argumenti, kao i preliminarni rezultati istražnih radova, ukazuju da ne postoji prekogranični uticaj tokom redovnog pogona skladišta”.

Premijer Hrvarske Andrej Plenković je 20. juna na zajedničkoj sjednici hrvatske Vlade i Savjeta ministara poručio da će Hrvatska primijeniti najviše bezbjednosne standarde pri izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada.

Plenković tvrdi da je riječ o otpadu “koji vrlo malo zrači”, poput zaštitne odjeće, rukavica, krpa i da se neće skladištiti istrošeno nuklearno gorivo, koje pripada visokom radioaktivnom otpadu.

Načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina izjavio je da su svi u ovoj opštini protiv zbrinjavanja radioaktivnog otpada u Dvoru.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije