Biznis

UPRKOS MRAČNIM PROGNOZAMA Cijene nafte u svijetu rastu

Cijene nafte skočile su 10 odsto nakon vijesti o efikasnoj vakcini koje bi ponovno moglo donijeti normalno vrijeme, veći privredni rast i oporavak avio-industrije.

UPRKOS MRAČNIM PROGNOZAMA Cijene nafte u svijetu rastu
FOTO: VESNA LALIĆ/RAS SRBIJA

Za Brent je trebalo izbrojiti više od 45 dolara, najviše u dva mjeseca, prenosi Seebiz.

U drugoj polovini nedjelje entuzijazam je oslabio i čini se da je optimizam izgrađen na klimavim temeljima. Većina najvećih privreda ponovo će imati negativan rast u posljednjem tromjesečju.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) snizila je prognozu pada ovogodišnje proizvodnje nafte s 8,4 na 8,8 miliona barela dnevno zbog drugog talasa epidemije, koji snažno utiče na potrebe za naftom. IEA je takođe revidirala naniže prognozu za prvi kvartal 2021. godine. Za cijelu 2021. godinu predviđa se da će se potražnja oporaviti za 5,8 miliona barela, što će dovesti do toga da će globalna potrošnja nafte ostati znatno ispod nivoa prije epidemije, prenosi Blic.

OPEK, s druge strane, očekuje da će se potražnja za naftom ove godine smanjiti za 9,8 miliona barela, a sljedeće godine ojačati za 6,2 miliona barela, manje od prognoze za novembar. U saradnji s Rusijom (OPEK +), očekuje se da će OPEK produžiti sporazum za tri do šest mjeseci, prema kojem će članice od avgusta dnevno pumpati 7,7 miliona barela manje. U početku se mislilo da će sa septembrom OPEK + dnevno pumpati samo 5,7 miliona barela.

No, čak i produženje dogovora vjerovatno neće spriječiti prekomjernu ponudu, pogotovo jer proizvodnja raste u zemljama koje nisu pristupile sporazumu. To se posebno odnosi na Libiju, gdje je, prema najnovijim podacima, dnevna proizvodnja već 1,251 miliona barela. Čak i nedjelju dana ranije, bio je tek nešto iznad milionske granice. Ta je brojka dovela do pada cena nafte u petak za dva odsto, ali je dodatak bio visok na nedjeljnom nivou – čak osam odsto.