Politika

Uprkos pandemiji RASIPAJU PARE: Nastavlja se bahat odnos državnih institucija

Iako državne institucije zbog pandemije korona virusa prošle godine nisu radile u punom kapacitetu, ipak su našle načina kako da potroše novac. Neke čak i više u odnosu na period prije pandemije.

Uprkos pandemiji RASIPAJU PARE: Nastavlja se bahat odnos državnih institucija
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Vidiljivo je to iz podataka onih institucija koje su do sada odgovore dostavile na zahtjev poslanice u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Mirjane Marinković Lepić.

Ona za Srpskainfo kaže da je uočila, s obzirom da je član Komisije za budžet i finansije, da se budžetska sredstva ne koriste ekonomično.

– Znamo u kakvom smo „lokdaunu“ bili, susreti su se rijetko ili nikako održavali, nije se putovalo. Zato me interesovalo kako su se institucije ponašale na polju trošenja sredstava predviđenih za reprezentaciju – kazala je Marinković Lepićeva.

Pravo na trošenje

Primjetno je, dodaje ona, da su se trošila sredstva, iako ima institucija koje su bile ekonomične i potrošile nekih par stotina maraka, dok su neke institucije potrošile desetine hiljada maraka.

FOTO: PARLAMENT.BA/RAS SRBIJA
FOTO: PARLAMENT.BA/RAS SRBIJA

– Naprimjer, Granična policija BiH je trošila pozamašna sredstva. Ja zaista ne znam na šta s obzirom da usljed pandemije nije bilo svega onoga na šta trošimo sredstva za reprezentaciju – rekla je Marinković Lepićeva.

Ono što je njeno zapažanje je da odmah svi kažu koliko su para imali pravo da potroše, a koliko su potrošili.

Pročitajte još

– Pa naravno da se mogu kretati u dozvoljenom rasponu i da troše u skladu sa svojim internim pravilnicima, ali je poenta u tome da iako imamo određen iznos sredstava mi ga ne moramo potrošiti. Treba da se ponašamo razumno, ekonomično, da ako imamo pravo, primjera radi, da kupimo nov automobil, pa ne moramo ga kupiti od 300.000 KM, možemo ga kupiti od 50.000, i to vrlo kvalitetan,. Tako je i sa reprezentacijom – jasna je Mirjana Marinković Lepić.

Štednja

Ne može da se pomiri sa činjenicom da se rukovodioci institucija na bahat način odnose prema budžetskim sredstvima, pa i na nekim drugim poljima, kao što je kupovina automobila, opremanje poslovnih prostora. Sve to može, tvrdi ona, u skromnijem formatu.

– Svugdje gdje možemo trebamo da štedimo, pogotovo kada je u pitanju javni novac, što u BiH očigledno nije slučaj. Biće interesantno da vidimo dalje odgovore koji budu pristizali, jer rok za odgovor je 30 dana. Ima još vremena da se odgovori daju. To će pokazati bližu sliku odnosa prema budžetskim sredstvima. Nažalost, neće biti sankcija, jer svi oni kažu da se kreću u dozvoljenim okvirima. Da, krećete se u okvirima, ali niste morali potrošiti ni toliko koliko je dozvoljeno, pogotovo ne u vremenu pandemije – zaključila je sagovornica Srpskainfo.

Kupovina poklona

Ombudsmani su na nabavke prigodnih poklona u protokolarne svrhe lani potrošili 1.151 KM. Prilikom posjete Ombudsmanu Slovenije naši ombudsmani su ponijeli umjetničku sliku, koju su platili 250 KM. Ne precizirajući za koga, naveli su i još jedan zajednički protokolarni poklon od 111 KM.

Među prošlogodišnjim troškovima je i poklon ambasadoru Rusije prilikom službenog sastanka i posjete Banjaluci.

Prihvati notifikacije