Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“URADIMO TO SADA, ZBOG GENERACIJA KOJE DOLAZE” Zvizdić pozvao Hrvatsku da ratifikuje, a Srbiju da potpiše sporazum o granici sa BiH

Politika
Autor:

Foto: Savjet ministara BiH/RAS Srbija

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić pozvao je Hrvatsku da ratifikuje, a Srbiju da potpiše sporazum o granici sa BiH.

– Imajuci u vidu ukupnu atmosferu na prostoru Zapadnog Balkana, koja je u posljednje vrijeme obilježena provokacijama, javnim verbaliziranjem opasnih secesionističkih namjera, falsifikovanjem historije, negiranjem genocida u Srebrenici i glorificiranjem ratnih zločina(ca), zloslutnim idejama o crtanju novih granica na bazi etničkih principa, tendencioznim i zlonamjernim povezivanjem BiH sa odnosom izmedju Srbije i Kosova, neprihvatljivim carinskim nametima i barijerama suprotno odredbama važećih sporazuma, uzurpacijom imovine, kršenjem međunarodnih konvencija i neprihvatanjem presuda međunarodnih sudova, miješanjem u unutrašnje stvari i sličnim nedobrosusjedskim aktivnostima i porukama, smatram da je vrijeme, i to upravo sada, da se promijene trenutne paradigme ponašanja koje vode u slijepu ulicu – saopštio je Zvizdić.

On je naglasio da BiH u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svojih susjeda, a vjerodostojnost ovakvog stava je pokazana kroz potpisivanje sporazuma o granici sa Crnom Gorom i kroz konkretne prijedloge i iskrenu namjeru da se isti pravni akt ratifikuje odnosno ispregovara i potpiše i sa našim drugim susjedima.

– Poznato je da je Ugovor o državnoj granici između BiH i Hrvatske potpisan 1999. i da se isti, iako nije ratifikovan, primjenjuje, dok sa Republikom Srbijom takav ugovor, još uvijek, nije ispregovaran – rekao je Zvizdić.

foto arhiv srpska info

On smatra da bi finalizacija ovih bilateralnih pitanja imala izuzetnu simboliku međusobnog povjerenja i saradnje, i ujedno predstavljala najkonkretniju potvrdu više puta izrečenih stavova od strane komšija o poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

– Bio bi to istovremeno, i najbolji izraz političke zrelosti i društvene odgovornosti svih regionalnih lidera koji su iskreno naklonjeni  održivoj i trajnoj stabilnosti na Balkanu. Jednostavno rečeno, to bi bilo trasiranje puta koji bi nas vodio u prosperitetnu budućnost i izgradnju povjerenja i trajnog pomirenja. Podsjećam da je BiH, kao viševjekovna istorijska činjenica, sa svojom neuništivom kulturološkom isprepletenošću, 22. maja 1992. postala članica UN, čime je priznata kao suverena država u postojećim granicama. Ista stvar je i sa susjedima BiH – tvrdi Zvizdić.

Prema njegovim riječima, zbog toga bi međusobnim potvrđivanjem međunarodno priznatih granica prestale špekulacije o teritorijalnim pretenzijama, otcjepljenjima, podjelama, etničkim razmjenama teritorija i skrivenim “ali nažalost, još uvijek živim namjerama stvaranja velikih država”.

– Ratifikovanjem ugovora o granici između BiH i Hrvatske, i potpisivanjem i ratifikovanjem ugovora o granici između BiH i Srbije, i mi bi, zajedno sa Crnom Gorom, kao region stvorili temelje istinske solidarnosti i izgradnje zajedništva. Uradimo to sada, zbog generacija koje će doći poslije nas – zaključuje Zvizdić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO