Digitalna Srpska

USKORO SAJBER AKADEMIJA U BANJALUCI Dodik i Rajčević sa predstavnicima „Elta sistema“ iz Izraela

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević sastali su se sa delegacijom izraelske kompanije „Elta sistemi“.

USKORO SAJBER AKADEMIJA U BANJALUCI Dodik i Rajčević sa predstavnicima „Elta sistema“ iz Izraela
FOTO: MNRVOID
Dodik i Rajčević sa gostima iz Izraela

U izraelskoj delegaciji bili su direktor sektora za marketing i poslovanje i predstavnik ove kompanije za Evropu Roi Šopošnik i direktor singapurskog odjeljenja kompanije Doron Koen.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, tema sastanka je pokretanje aktivnosti na uspostavljanju sajber akademije pod okriljem „Elta sistema“ u Banjaluci na kojoj bi se školovali profili iz oblasti sajber bezbjednosti i odbrane.

-Sa predstavnicima ove respektabilne izraelske kompanije smo postigli dogovor o osnivanju akademije iz oblasti sajber bezbjednosti u Republici Srpskoj. To je još jedan dokaz našeg opredjeljenja da u Srpskoj, u saradnji sa izraelskim stručnjacima, školujemo kadrove za budućnost, jer je pretpostavka da će već naredne godine ovoj industriji nedostajati preko milion izvršilaca iz oblasti. Za Republiku Srpsku je ovo značajno jer će to biti prva i jedina ustanova ove vrste u regionu, ali i konkretan dokaz tradicionalno dobre saradnje i prijateljskih veza sa Izraelom – istakao je Dodik.

FOTO: MNRVOID
FOTO: MNRVOID

Ministar Rajčević je naglasio da je sajber bezbjednost jedna od ključnih industrijskih grana za koje je u skoroj budućnosti potrebno obezbijediti značajan kadrovski potencijal, kao i da će saradnja sa ovom velikom i značajnom izraelskom kompanijom doprinijeti prepoznatljivosti Srpske u ovoj oblasti na regionalnom, ali i međunarodnom planu.

-Današnji sastanak je nastavak pregovora koje smo započeli krajem 2019. godine. Školovanje stručnjaka iz jedne od globalno najtraženijih branši u Republici Srpskoj je ogromna prilika za nas, pogotovo ako u obzir uzmemo da ćemo ostvariti saradnju sa najvećim izraelskim i svjetskim ekspertima. Sajber bezbjednost se kao edukativna oblast savršeno uklapa u našu viziju modernizacije i internacionalizacije sistema visokog obrazovanja – istakao je Rajčević.

FOTO: MNRVOID
FOTO: MNRVOID

„Elta sistemi“ su jedan od najvećih izraelskih proizvođača radara, sistema baziranih na elektromagnetnim senzorima, drugih vrsta vojne opreme i pružaoca usluga elektronskog nadzora i kibernetičke bezbjednosti i odbrane. Proizvodi ove kompanije su zastupljeni u izraelskoj vojsci i oružanim snagama država širom svijeta.