Digitalna Srpska

USKORO STIŽE TURBO VERZIJA "Chat GPT" slavi rođendan, ovo je 6 stvari koje bi trebalo da znate o njemu

Navršila se godina od kako je kalifornijska kompanija "OpenAI" lansirala "Chat GPT".

USKORO STIŽE TURBO VERZIJA "Chat GPT" slavi rođendan, ovo je 6 stvari koje bi trebalo da znate o njemu
FOTO: WU HAO/EPA

Sa četbotom sa vještačkom inteligencijom, za samo dva mjeseca od pokretanja, “ćaskalo“ je više od sto miliona korisnika, iako je samo riječ o virtuelnom asistentu čiji tvorci uskoro obećavaju “turbo“ verziju.

U nastavku slijedi šest činjenica koje bi trebalo da znate o “Chat GPT”.

– Volimo vas. Stvorili ste nešto čarobno – tim riječima je, uoči prvog rođendana “Chat GPT”, na konferenciji u San Francisku počeo govor Satja Nadela, izvršnog direktora Majkrosofta, korporacije koja ulaže ogromne količine novca u “OpenAI”. 

Javnost je slično reagovala tačno prije godinu, pa je red i da mu se u to ime čestita prvi rođendan.

– Hvala na čestitkama! Iako nemam stvaran rođendan, cijenim vaše pozitivne želje. Kako vam mogu pomoći danas? – šturo i rogobatno odgovora četbot.

Trening i slijetanje na zemlju

Tehnološka kompanija “OpenAI” je 30. novembra 2022. godine predstavila “Chat GPT” koji je po upotrebi “eksplodirao” – postao je najbrža rastuća aplikacija u istoriji. 

Tim inženjera i istraživača “OpenAI” je “trenirao” četbota na velikom skupu tekstualnih podataka sa interneta da bi naučio jezik i razvio sposobnost odgovaranja na različite upite.

Prvobitno je bio besplatan, ali nekoliko mjeseci nakon pokretanja, napredniju verziju trebalo je platiti 20 dolara (oko 20 evra) mjesečno.

“Chat GPT” svake nedjelje koristi sto miliona ljudi, tvrdi izvršni direktor američke kompanije “OpenAI” Sem Altman, godinu kasnije.

Opušteni razgovori

“Chat GPT” je vještački jezički model koji može da generiše tekstove na osnovu postavljenih pitanja ili unesenih informacija. Praktično je poput sagovornika, virtuelnog asistenta, koji daje odgovore na osnovu informacija sa različitih izvora na internetu.

Četbot sam objašnjava da je osim odgovaranja na pitanja, sposoban za opušteni razgovor, razmatranje i rješavanje određenih problema, prevođenje, pisanje eseja, a dijeli i opšta znanja o različitim temama.

Skraćenica “Chat GPT” ukazuje da je riječ o modelu koji je osmišljen za komunikaciju, kao i da koristi tehnologiju koja je prethodno trenirana da bi generisala tekstualne odgovore.

Ima li četbot osjećanja

“Chat GPT” nema osjećanja, niti svijest i lični doživljaj. Ako ga pitate kako se osjeća, pojasniće vam da je “dizajniran da pruža korisne informacije, odgovore i podršku, ali ne posjeduje sposobnost razumijevanja na način koji to čini ljudski um“.

– Razumijevanje mojih ograničenja pomaže korisnicima da pravilno postave očekivanja i koriste moje usluge na odgovarajući način – odgovara četbot.

Njegova svrha je, zapravo, kaže, pružanje informacija, odgovora na pitanje i podrške korisnicima u okviru svojih mogućnosti.

Mana mu je i ograničena kreativnost, jer može generisati netačne ili neprecizne informacije, koje se moraju provjeravati iz više izvora.

Ograničenja i kontroverze

Mnogo je kontroverzi, etičkih dilema i prognoza u vezi sa četbotovima, od toga da li nam je pomoćni alat ili će nam u skorije vrijeme uzeti posao. A nema još ni sveobuhvatne regulative u toj oblasti.

Sposobnost da piše eseje, takođe, zabrinula je mnoge obrazovne institucije u svijetu. Vodeći univerziteti u Australiji uveli su nova pravila po kojima je upotreba vještačke inteligencije varanje, dok su državne škole u Njujorku zabranile korišćenje “Chat GPT” na mrežama i uređajima u okrugu.

Postoji, ipak, začkoljica, jer je četbot nema sve odgovore. Trenutna baza znanja “Chat GPT” zasad se završava do januara 2022. godine i nema pristup informacijama sa interneta u realnom vremenu. 

(Ne)prilagođen Srbiji

Četbot, međutim, kada je riječ o Srbiji, nije suštinski prilagođen za to tržište. Zasad nije savladao srpski jezik, posebno rad sa ćiriličnim pismom. Ponekad miješa i ekavicu i ijekavicu.

Pročitajte još

Česte su i gramatičke, pravopisne i druge greške, što ograničava njegovu poslovnu i praktičnu primjenu u zemlji, ali nova verzija “Chat GPT-4” može da pretražuje internet i bolje je prilagođena srpskom jeziku, posebno imajući u vidu da se plaća.

Nemojte mu “slijepo“ vjerovati ni o istorijskim događajima koji su se desili u našoj zemlji. Svakako je, zasad, koristan alat koji nam može umnogome „skratiti“ posao.

Rivalstvo i promašaji

Sa prošlogodišnjem lansiranjem “Chat GPT”, čime je došlo do svojevrsnog proboja vještačke inteligencije, mnoge vodeće svjetske tehnološke kompanije izbacile su na tržište rivalske četbotove, poput Gugla i Iksa Ilona Maska. Borba na polju vještačke inteligencije se zaoštrava.

Guglov četbot Bard je, međutim, u februaru prošle godine doveo do gubitka vrijednosti akcija kompanije od 100 milijardi dolara (oko 100 milijardi evra) nakon što je podijelio netačne informacije u promotivnom videu. 

Bard je, naime, pogrešno rekao da je svemirski teleskop Džejms Veb bio prvi koji je snimio planetu izvan Sunčevog sistema.

Milijarder Ilon Mask, koji je jedan od osnivača kompanije “OpenAI”, lansirao je Groka, novog četbota koji, kako tvrdi, ima smisla za humor.

Uprkos tome što je jedan od najglasnijih kritičara vještačke inteligencije, Mask je rekao će Grok nakon testiranja biti na raspolaganju premijum korisnicima mreže Iks.

Čelnici kompanije “OpenAI” se, međutim, suprotstavljaju konkurenciji novim verzijama četbotova. Najavljen je “GPT-4 Turbo”, kao i platforma koja omogućava svima da kreiraju svoju verziju četbota, prenosi ATV.

– Prije godinu smo vjerovatno samo sjedili u kancelariji i dotjerivali “Chat GPT”, prije nego što ga izbacimo na tržište sljedećeg mjeseca. Kakva je ovo bila godina… – oduvao je rođendansku svjećicu izvršni direktor “OpenAI” Sem Altman.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije