Digitalna Srpska

Gugl odlaže lansiranje "Gemini": Konkurent ChatGPT 4 stiže tek sljedeće godine

Gugl je odlučio da odloži lansiranje svog ambicioznog Gemini AI modela, za koji očekuje da će predstavljati dostojnog rivala OpenAI ChatGPT-u 4.

Gugl odlaže lansiranje "Gemini"
FOTO: @AIREVOLUTIONX/ YOUTUBE/SCREENSHOT

Prvobitno je bilo predviđeno da se to desi ove nedjelje, na tri odvojena događaja, koja su bila planirana da se održe u Kaliforniji, Njujorku i Vašingtonu.

Najvjerovatniji razlog odgađanja je što se Gemini, koji bi trebao da bude multimodalni AI model, sposoban da razumije i generiše tekst, slike i druge tipove podataka, pokazao dobrim samo na engleskom jeziku.

Pročitajte još

Postavljanje upita na bilo kom drugom jeziku davalo je mnogo lošije rezultate od očekivanih. U tom segmentu, Gemini se pokazao daleko iza ChatGPT 4 modela, pa je odlučeno da se ovom projektu obezbijedi još neko vrijeme za razvoj, prije zvaničnog predstavljanja.

To znači da će AI proizvodi, za koje se očekuje da će dobiti unapređenje u vidi Gemini podrške, kao što je Bard chatbot, morati da sačekaju još neko vrijeme dok se to ne dogodi.

Inače, Gugl je najavio Gemini na svom I/O događaju kada je tvrdio da on donosi impresivne multimodalne mogućnosti, do sada neviđene na drugim AI modelima. Tada je rečeno da je Gemini dizajniran da bude visoko efikasan i da može lako da se integriše sa drugim alatima i programima, kao i da će podržavati buduće inovacije. Gugl je planirao da Gemini ponudi u različitim oblicima (veličinama), uključujući i „laganu“ Gecko verziju, namijenjenu mobilnim uređajima.

Lansiranje Gemini modela, mogao bi da bude jedan od najznačajnijih trenutaka u Guglovoj ovoj istoriji. Predstavljanje sopstvenog AI modela bi pokazalo da Gugl može da parira, ili čak i da pretekne OpenAI, u kreiranju novog tipa Interneta, u kome bi se tok informacija premijestio, sa tradicionalnih upita i pretrage veba, na postavljanje upita chatbot-ovima, prenosi PC Press.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije