Svijet

"Ušli smo u novu, intenzivniju fazu" Vulkan na La Palmi aktivniji nego ikad (VIDEO)

Erupcija vulkana na španskom ostrvu La Palma koja traje posljednjih pet nedjelja aktivnija je nego ikada, saopštili su danas zvaničnici, nakon što su novi tokovi lave poslije djelimičnog urušavanja kratera prijetili da progutaju prethodno nezahvaćena područja.

"Ušli smo u novu, intenzivniju fazu" Vulkan na La Palmi aktivniji nego ikad (VIDEO)
FOTO: MIGUL CALERO/EPA

Snažna nova rijeka rastopljenog kamena izbila je iz vulkana Kumbre Vijeha rano jutros. Institut za vulkanologiju Kanarskih ostrva opisao ga je kao džinovsku fontanu lave.

„-U novoj smo fazi, koja je mnogo intenzivnija – rekao je istraživač na Institutu Pedro Ernandes za španski javni servis RTVE.

Erupcija je izbacila oblak vulkanskog pepela visoko iznad ostrva u sjeverozapadnoj Africi, dok su stanovnici gledali u kom pravcu će krenuti novi tok lave. Brzom evakuacijom do sada su izbjegnute žrtve erupcije vulkana, iako je lava potpuno ili djelimično uništila više od 2.000 zgrada, uglavnom kuća i pokrila više od 900 hektara uglavnom poljoprivrednog zemljišta.

Oko 7.500 od 85.500 stanovnika sa ostrva bilo je prinuđeno da se evakuiše u posljednjih pet nedjelja. Rijeke lave koje se kotrljaju niz padinu široke su do skoro tri kilometra, saopštile su vlasti.

Naučnici su prošle nedjelje izbrojali više od 800 zemljotresa različite jačine na La Palmi, a većinu njih stanovnici nisu osjetili.

Prihvati notifikacije