Politika

Ustavni sud BiH više nije prioritet za Dodika: Kako predsjednik Srpske izlazi iz perioda "velike galame"

Narodna skupština Republike Srpske zahtijeva da se u okviru 14 prioriteta ispostavljenih od strane EU prioritetno i hitno treba rješavati pitanje reforme Ustavnog suda BiH odnosno odlaska stranih sudija, i da se u okviru te reforme usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH.

Milorad Dodik
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Pored pitanja reforme Ustavnog suda BiH prioritet treba da bude i pitanje zatvaranja OHR.

Narodna skupština traži od svih svojih izabranih predstavnika da ne učestvuju u razgovorima o rješavanju bilo kojeg od ostalih prioriteta EU dok se ova dva ranije navedena prioriteta ne riješe.

Mjesec prođe, prioriteti se promijenili

Tako je bilo na sjednici NSRS održanoj 27. juna. Prije toga, Narodna skupština RS, na jednoj od brojnih posebnih sjednica, usvojila je 21. juna sljedeće zaključke:

„Tražimo od svih predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH da iniciraju postupak donošenja zakona o Ustavnom sudu BiH kojim će se regulisati pitanja organizacije Ustavnog suda, postupka pred tim sudom i pravno dejstvo njegovih odluka i da iniciraju postupak donošenja Zakona o izboru troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, kojim će se propisati da najmanje jednog sudiju bira Narodna skupština“.

Narodna skupština RS
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

„Ukoliko se Parlamentarna skupština BiH ogluši o zahtjeve predstavnika Republike Srpske da se pristupi usvajanju zakona o Ustavnom sudu BiH i zakona o izboru sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, pozivamo sve predstavnike RS da se povuku iz njihovog rada dok se ovi zakoni ne usvoje“.

Manje od mjesec dana nakon toga, za lidera SNSD i predsjednika RS Milorada Dodika zakon o Ustavnom sudu BiH više nije prioritet svih prioriteta. Nakon sastanka stranaka koje čine vlast na nivou BiH, Dodik je najavio da će 22. avgusta na sjednici PS BiH biti imenovan ministar finansija (Srđan Amidžić iz SNSD), da će biti usvojen zakon o ombudsmanu, da će zakon o VSTS biti riješen kroz kolegijum, a riješiće i zakon koji se odnosi na slobodu pristupa informacijama u institucijama BiH.

A, gdje je zakon o Ustavnom sudu BiH?

Ustavni sud BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Sve spalo na radne grupe

Kada je riječ o pravosuđu, Dodik je najavio formiranje radnih grupa koji će imati zadatak da predlože zakone ili zakonska rješenja koja bi trebala da budu usvojena „kroz proceduru kako je to i predviđeno“.

– Naravno, treba u tom periodu i pripremati procedure i možda pokrenuti procedure za popunu određenih struktura iz samog Ustavnog suda BiH i drugih institucija što se tiče pravosuđa – pojasnio je Dodik, uz ocjenu da „izlazimo iz perioda velike galame“.

Pročitajte još

U prevodu, Dodik (Narodna skupština) će imenovati dvoje sudija iz RS u Ustavni sud BiH, iako je usvojen zakon o neprimjenjivanju odluka tog suda u RS sve dok ne poništi izmjenu vlastitih Pravila koje su prethodno naljutile Republiku Srpsku. I koje su dovele do najveće političke krize od Dejtona. U međuvremenu, zakon o Ustavnom sudu BiH izgubiće se po sarajevskim radnim grupama.

Kapitulacija “uplašenog Dodika”

Dok opozicija i mediji u FBiH napadaju tamošnje stranke u vlasti zbog toga što nisu „do kraja“ pritisnule Dodika da povuče „antidržavne i antiustavne zakone“, opozicija u Srpskoj tvrdi da je upravo Dodik kapitulirao. I po ko zna koji put „izdao“ zaključke NSRS.

– Milorad Dodik je kapitulirao u Sarajevu, ponizio NS RS, pa i poslanike svoje partije koji su predložili i usvojili set zaključaka koji se odnose na Ustavni sud BiH. Prihvatanjem da se usvoje tri „evropska zakona“, a da nijedan od njih nije zakon o Ustavnom sudu BiH, Dodik je izvršio puč na NS RS. Ne znam da li je to učinio zbog straha od krivične istrage Tužilaštva BiH ili od Kristijana Šmita, ali je očito da je potpuno aterirao i krenuo putem koji je od njega Šmit tražio. Ako se već boji, ako je kukavica, bilo bi časno da podnese ostavku jer ničija lična sudbina ne može biti iznad Srpske – ocjenjuje za Srpskainfo član Glavnog odbora SDS Aleksandra Pandurević.

Aleksandra Pandurević
FOTO: SDS

Žao joj je što nikada nismo izmijenili Krivični zakonik i propisali krivično djelo ”nepostupanje po odlukama i zaključcima NS RS” jer ovakvim ponašanjem, kako tvrdi, ozbiljno se urušava pravna sigurnost i dignitet NS RS.

– Zašto bi građani RS poštovali njene akte ako to ne čini predsjednik Republike? Upravo Dodik i njegova partija su bili inicijatori usvajanja svih ovih zaključaka. Oni jesu dobri i u interesu RS i SDS ih je zato podržao i ne pada nam na pamet da pokleknemo i od njih odustanemo – kaže Pandurevićeva.

Prema njenim rečima, SDS danas ima još veću odgovornost, a to je da se lavovski iz opozicije bori da zaštiti RS od devastacije i od Ustavnog suda i od Dodika.

– Očekujemo da Dodik objasni šta se to desilo pa ćemo sada i imenovati dvojicu srpskih sudija i time dati legitimitet svim budućim odlukama ove institucije koje će opet skrojiti trojica stranaca i dvojica Bošnjaka. I nećemo moći sporiti legitimitet tih odluka jer će u Ustavnom sudu sjediti i dvojica Srba. Treba da kaže i šta se to desilo, pa će sada usvajati i Zakon o VSTS, za koji je rekao da ga ukidamo, a da zakona o Ustavnom sudu BiH nema ni na vidiku!? Interesi RS nisu i ne mogu biti moneta uplašenog Dodika za potkusurivanje sa Sarajevom i strancima. Ako je junak, neka dođe u NS RS, objasni promijenjene okolnosti i stavi van snage zaključke – poručuje Pandurevićeva.

“Opozicija je kratkovida”

Međutim, u SNSD tvrde da je opozicija kratkovida.

– Naša opozicija u svojim komentarima i djelovanju pokazuje da, kada je potrebno – nemaju hrabrosti, a kada je potrebno promišljanje, oni su kratkovidi. Ne vide ništa dalje od dnevne politike, a u djelovanju su samo i uvijek protiv Milorada Dodika – kaže za Srpskainfo Snježana Novaković Bursać, funkcioner SNSD i delegat u Domu naroda BiH.

Snježana Novaković Bursać
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prema njenim riječima, ono za šta se SNSD zalaže, a dio toga se desio na jučerašnjem sastanku, jeste pronalazak cjelovitog rješenja problema koji BiH drže u permanentnoj krizi sa povremenim eskalacijama, a čiji su uzroci neustavna praksa i pravno nasilje.

– U konkretnom slučaju, pod okriljem 14 prioriteta EU za BiH nas interesuje održivo rješenje u skladu sa Ustavom. Radićemo i nadam se da ćemo do kraja dovesti proces da naše nadležnosti ne budu ugrožavane ni na kakvom putu, niti djelovanje bilo kakvog suda ili sudija. Nadam se da ćemo doći do cjelovitog paketa rješenja kojeg jasno zagovaramo već duže vrijeme – poručuje Novaković Bursać.

Gdje je zakon?

Zadužuje se Vlada Republike Srpske i Ministarstvo pravde da pripreme nacrt zakona o Ustavnom sudu BiH, sa posebnim osvrtom na izbor sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, koji će poslužiti predstavnicima Republike Srpske u institucijama BiH kao osnova za pokretanje postupka njihovog usvajanja, glasi 6. po redu zaključak usvojen na sedmoj posebnoj sjednici NSRS iz juna.

Iz Ministarstva pravde su nam kratko odgovorili da, uvažavajući zaključke Narodne skupštine Republike Srpske, pripremaju tekst zakona.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu