Banjaluka

"Usvajanje odluke je rezultat pritiska javnosti koji su svi osjetili" Odbornici glasali za spas "Akvane", Stanivuković poručuje da to ne znači deblokadu grada

Odbornici su podržali pitanje rješavanja „Akvane“ što znači da dalje možemo da nastavimo bitku za ovo preduzeće.

sjednica skupštine grada Banjaluka
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Rekao je ovo gradonačelnik, Draško Stanivuković nakon višečasovne vanredne sjednice Skupštine grada, na kojoj je, između ostalog, usvojena Odluka o kreditnom zaduženju Grada.

On je istakao da ovo ne znači deblokadu grada, te da je usvajanje odluke rezultat pritiska javnosti koji su svi osjetili.

– Na vanrednoj sjednici, koja je je trebalo da bude završena u utorak, bio je plan da se usvoji zaključak i jedna vrsta amandmana koji kaže da Grad nađe 5 miliona KM iz sopstvenih sredstava, što nije bilo moguće, ali pritisak javnosti koji smo napravili u pravom trenutku je rezultirao time da odbornici odrade svoj dio posla – pojasnio je Stanivuković.

Pročitajte još

Naglasio je da je Banjaluka i dalje u ogromnim izazovima zbog blokade Skupštine Grada, te dodao da je i dalje zbog neodržavanja redovne sjednice Skupštine upitno funkcionisanje javnog prevoza, jer kako kaže, novac je obezbjeđen, ali nije odluka Skupštine Grada kojom bi se ovo pitanje rješilo.

– Pored toga, imamo program upisne politike za školu u naselju Ada, da ta škola bude devetorazredna i centralna, ali nemamo podršku Skupštine Grada da o tome diskutujemo. Takođe, velike probleme imamo i sa odlukama koje znače redovne prihode u gradu. Podsjećam da već 90 dana nemamo redovne sjednice Skupštine, te ja još jednom pozivam odbornike da se one tačke koje su skinute sa dnevnog reda sjednice koja treba da bude održana u četvrtak, 6 jula, vrate na dnevni redi i da se raspravlja o besplatnim građevinskim dozvolama i placevima, da se raspravlja o regulacionim planovima i da se radi u interesima Banjaluke – istakao je on.

FOTO: SERGEJ ĆUKOVIĆ/RINGIER
FOTO: SERGEJ ĆUKOVIĆ/RINGIER

Predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković rekao je da su sve tačke usvojene kako preduzeće “Akvana“, kao i građani ne bi ostali bez vrijedne imovine, o čemu se pričalo unazad nekoliko dana.

Odbornici su podržali Odluku o usvajanju elaborata o dokapitalizaciji preduzeća „Akvana“, ali i idejni projekat o restrukturiranju i konsolidovanju za održivo poslovanje ovog preduzeća.

Osim toga, gradski parlamentarci usvojili su i prijedlog odluke o novčanom ulaganju, ali i kreditnom zaduženju neophodnom za spas ovog preduzeća.

Nakon što je u utorak prekinuto zasjedanje, predsjednik Skupštine Grada, Ljubo Ninković je zakazao nastavak sjednice.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije