Magazin

Utiče na ukus: Četiri trika za PRIPREMU SVINJSKOG MESA za koje treba da zna svaka domaćica

Ako tek počinjete da kuvate, ali i ako ste iskusna domaćica, treba da znate neke osnove za pripremanje mesa. Svinjsko meso se često jede u Srbiji, ali ako nemate vremena da ga pripremite kako treba, onda bolje odložite.

Daska za sječenje hrane, meso
FOTO: KRUNA VD/YOUTUBE/SCREENSHOT

Pravilna termička obrada, ali i proces prije nje dosta utiče na ukus, a u nastavku teksta pročitajte na šta posebno treba da obratite pažnju.

Ne žurite

Meso prije bilo kakve termičke obrade dobro odledite, ako je bilo zamrznuto. Idealno je kada je sobne temperature, jer će tako biti najukusnije, a i marinada dosta pomaže. Prije nego što marinirate meso, obavezno ga dobro osušite.

Ne koristite čekić često

Često se dešava da domaćice prije pripreme meso izlupaju čekićem. Ali, to nije uvijek dobro riješenje.Istanjeno meso je dobro samo ako ćete ga puniti ili pohovati, a u svim drugim slučajevima termičke obradite ostavite ga u komadu ili isijecite deblje šnicle, prenosi Stvar ukusa.

Pročitajte još

Izaberite pravu tehniku kuvanja

Od vrste mesa zavisi i na koji način ćete ga spremiti. Ako je u pitanju roštilj koristi se krmenadla, za supu se predlaže meso koje zahteva relativno dugo kuvanje, a ako pržite onda je file pravo rješenje. Za pečenje u rerni se preporučuje da se koriste cijeli komadi mesa, kao što je komad paufleka, svinjskog vrata, buta… Ono što je bitno je to da ako je meso kvalitetno ne treba da koristite puno začina, samo ono osnovno, kao što je so, biber, ruzmarin i bijeli luk. Naravno, ne zaboravite da so i biber idu malo prije nego što meso bude gotovo.

Кombinujte različite vrste masnoća

Kada termički obrađujete meso potrudite se da koristite više vrsta masnoća. Npr., ako ga pržite onda počnite u ulju, pa na sredini dodajte puter. Ili miješajte svinjsku mast sa puterom…

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije