Svijet

UTOČIŠTE SRPSKIH KRIMINALACA Mafijaši u Južnoj Americi traže spas, a pronađe ih smrt (FOTO)

Slobodan Marjanović (40) rodom sa Žabljaka ubijen je juče u mjestu Santa Marte u Kolumbiji, a tamošnja policija intenzivno traga za napadačima.

Darko Šarić
FOTO: FOTO: OLIVER BUNIĆ/RINGIER

Postoje dva pravca istrage likvidacije, a Marjanović je još jedan u nizu Srba koji su ubijeni proteklih godina u Južnoj Americi.

U Južnoj Americi dosad je ubijen veliki broj Srba. Države u Južnoj Americi su postale utočište brojnim Srbima ubrzo nakon što je kriminalna grupa Darka Šarića razvila tamo veze, pomoću kojeg je švercovala drogu u Evropu.

Darko Šarić
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RINGIER

Potom je veliki broj odbjeglih Srba tamo pronašao svoje sklonište. Ipak, posljednjih godina najčešće se pojavljuju vijesti o ubistvima Srba. Nerijetko je riječ o mafjaškim likvidacijama, koje su dobro organizovane.

Najkobnija bila je 2020. godine, kada su trojica Srba ubijeni za svega šest mjeseci. Najprije je ubijen Dejan Stanimirović zvani Markos, 1.aprila 2020. godine u gradu Gvamal u Kolumbiji. Označavan je kao vođa Balkanskog kartela, koji je bio zadužen za šverc droge iz Latinske Amerike u Evropu.

Stanimirović je najprije ranjen u kući u kući Hosea Visenta Rivere Mendoze – bivšeg šefa paravojne grupe “Junaci ravnice” i osumnjičenog narko-bosa, a potom je podlegao teškim povredama. Do danas nije utvrđeno otkud Srbin u kući vođe paravojne jedinice.

Tragovi do kojih su tada istražitelji došli ukazivali su na to da je Stanimirović u njegovoj rezidenciji živio desetak dana, te da je prije likvidacije došao u Kolumbiju kako bi navodno nadgledao pošiljku kokaina. Sa druge strane, porodica Stanimirovića je negirala da on ima bilo kakve veze s kriminalom.

Pročitajte još

Samo nekoliko mjeseci kasnije, u Južnoj Americi ubijena su još dvojica Srba – Marjan Jocić i Saša Spasić. Jocić je ubijen u ekvadorskom lučkom gradu Gvajakilu dok je sa suprugom i kćerkom sjedio u kafiću tržnog centra. Spasić je stigao u tu zemlju četiri mjeseca prije nego što je ubijen, a njega su povezivali s trgovinom drogom iz Južne Amerike u Evropu. Ipak, za njim nije bila raspisana nikakva potjernica.

Sa druge strane, Jocić je pronađen mrtav u blizini Plavog jezera u Brazilu. Njegovo tijelo je pronašla mještanka u kamenolomu nedaleko od jezera, koje slovi za turističku atrakciju. Jocić je često dolazio u Brazil, a tamošnji mediji su ga dovodili u vezu sa švercom droge.

Na spisku likvidiranih u Južnoj Americi su i Marko Mitić, koji je otet 15. aprila 2014. godine u San Migelu u Peruu, a potom pronađen mrtav u oblasti San Martin de Pores, zatim Goran Popović, bivši pripadnik Crvenih beretki koji je ubijen 2014. godine u Boliviji, kao i Goran Stavrić Kljuki, nekadašnji član grupe Marinka Magde koji je iste godine likvidiran u Limi.

Tokom 2010. godine ubijeni su Bojan Bakula (28), Saša Turčinović (31) i Predrag Stojkov (35), u blizini grada San Ramona u Boliviji. Oni su ubijeni zajedno sa trojicom Bolivijaca, a prije ubistva su stravično mučeni.

Utočište za kriminalce

Utočište u Južnoj Americi pronašli su mnogi Srbi, a jedno ime posebno je poznato, kako policiji, tako i javnosti – Zoran Jakšić, prenosi Nova.

Riječ je o jednom od vođa klana “Amerika”, koji trenutno služi zatvorsku kaznu u zatvoru u Peruu zbog šverca kokaina. On je više puta pokušao da pobjegne iz zatvora.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije