Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

UVREDE NA KULTURNOJ BAŠTINI Antisrpski grafit osvanuo na tvrđavi u Sutomoru

Svijet
Autor:

Foto: Oliver Bunić/RAS Srbija

Na tvrđavi Tabija u Sutomoru, kulturnoj baštini iz 19. vijeka koja je sanirana nakon što je na njoj prošle nedjelje oslikana trobojka, osvanuo je uvredljivi antisrpski grafit koji poziva na nasilje, prenose podgoričke Vijesti.

Na zidinama se nalazi natpis “Srbe na vrbe”, što se vidi na fotografijama koje je objavio taj portal.

Iz crnogorskog Ministarstva kulture osudili su, kako su naveli, novi slučaj vandalizma, tvrdeći istovremeno da iza tog natpisa stoje isti oni koji su prošle nedjelje na zidinama oslikali trobojku.

Iz ministarstva kažu da je, “kao i prvi put, kada je na Tabiji osvanulo obilježje protesta povodom Zakona o slobodi veroispovesti, rukopis jasan i isti”.

– Za razliku od ranijih manifestacija “bratoljublja”, poput spaljivanja i cijepanja zastave Crne Gore – ovog puta, ipak, težnja je da se prikaže tobožnja ugroženost dijela stanovništva naše države – smatraju u ministarstvu i apeluju na građane “da ne nasjedaju na provokacije, servirane sa iste adrese odakle i one o navodnom razbijanju protesta od strane vojske, zatvorenika i navijačkih grupa”.

U saopštenju se dodaje da će stručne službe u najkraćem roku ukloniti oštećenja na Tabiji.

Iz Opštine Bar su saopštili da je riječ o neprihvatljivoj poruci govora mržnje.

– Zbog čega je tvrđava Tabija prepoznata kao lokacija za vandalizam ostaje nepoznato. Međutim, ponovo izražavamo najsnažniju osudu zbog skrnavljenja tvrđave koja je zakonom zaštićena i ispisivanja poruka koje narušavaju razumijevanje, međuvjerski i međunacionalni sklad, koji su trajne vrijednosti Bara i njegovih stanovnika – navodi se u saopštenju.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO