Politika

Uzajamni interes: Džaferović i Zaev potvrdili zajedničko opredjeljenje ka članstvu u EU

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev potvrdili su zajedničko opredjeljenje ka članstvu u EU, te uvjerenje da će trenutni zastoji biti prevaziđeni jer je to uzajamni interes i zemalja regiona i Unije.

Uzajamni interes: Džaferović i Zaev potvrdili zajedničko opredjeljenje ka članstvu u EU
FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH

Džaferović i Zaev ukazali su na esencijalni značaj evroatlantskih integracija kao krucijalnog okvira za stabilizaciju i napredak regiona zapadnog Balkana, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Istaknuti su pozitivni koraci u saradnji BiH i Sjeverne Makedonije, poput olakšanja ulaska građana jedne zemlje u drugu samo uz lične karte, kao i drugih sličnih koraka u oblastima studentske razmjene i vozačkih dozvola, što je put kojim treba nastaviti.

Sagovornici su se saglasili da je Berlinski proces glavni i nezamjenjiv okvir u kontekstu jačanja regionalne ekonomske saradnje.

Džaferović je iskazao snažnu podršku jačanju ekonomske saradnje i uklanjanju barijera između BiH i Sjeverne Makedonije kroz realizaciju Sporazuma iz Sofije o Zajedničkom regionalnom tržištu /CRM/.

Posebna tema razgovor bila je potreba unapređenja saobraćajne povezanosti dvije zemlje.

Prihvati notifikacije