Društvo

UŽASAN PRIZOR Ekološka katastrofa na Drini, jedna od najljepših rijeka Evrope se pretvorila u DEPONIJU (VIDEO)

Zastrašujući su prizori plutajućeg otpada u Drinskom jezeru na samom ulazu u Višegrad. Hiljade kubika otpada stiglo je Limom iz Crne Gore, te pritokama Drine iz gradova Gornjedrinske regije.

UŽASAN PRIZOR Ekološka katastrofa na Drini, jedna od najljepših rijeka Evrope se pretvorila u DEPONIJU (VIDEO)
FOTO: KLIX.BA/YOURTUBE/SCREENSHOT

Sve što su rijeke “pokupile” na svojim obalama, sa diviljih deponija ili što je bačeno iz čistog nemara danas se nalazi u Drinskom jezeru. Plastika, flaše, različiti kabasti predmeti i otpad plutaju jezerom. Procjene su da je na branu u Višegrad stiglo oko četiri hiljade kubika otpada usljed pucanja lančanice koja nije mogla izdržati ogroman prtisak.

Kiša i pljusak u Višegradu situaciju dodatno otežavaju, a pogled na jezero u ovom trenutku je kao da gledate ravno u kataklizmu. Radnici HE Višegrad pokušali su sanirati problem kako otpad ne bi ugrozio rad hidroelektrane, prenosi Klix.

Nedjeljko Perišić, direktor preduzeća izjavio je novinarima da je riječ o višedecenijskom problemu, a sve što se moglo učinili su sopstvenim snagama kako ne bi doveli u pitanje rad hidroelektrane.

Upozorio je takođe da se u gornjem toku rijeke Drine nalaze desetine hiljada kubika plutajućeg otpada koji dolazi pritokama Pračom, Tarom, Pivom, a najviše rijekom Lim.

Prijeti opasnost da se u jezeru nađe još kubika otpada, jer je vrijeme padavina i bujanja voda što predstavlja veliku opasnost, a na ovakve situacije godinama upozoravaju ne samo odgovorni u preduzeću HE Višegrad već i ljubitelji prirode, svjesni da je jedna od najljepših rijeka Evrope ugoržena nemarom onih koji bacaju otpad, ali i zbog činjenice da vlasti ne čine ništa da se ovaj problem konačno riješi.

Na ekološku katastrofu koja prijeti da potpuno uništi jednu od najljepših rijeka upozorava se godinama, ali uzaludno. Rijeka Drina u ovom toku svako malo postaje ogromna deponija smeća. Činjenica je da rijeke smeća plutaju jezerom i da upozorenja o ekološkoj katastrofi nisu urodila plodom. Iako je ovaj problem bio tema razgovora na najvišim nivoima tri države BiH, Srbije i Crne Gore, do danas nisu pronađena kvalitetna rješenja. Ekološka katastrofa se već dešava.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije