Društvo

UZDRMAN ZDRAVSTVENI SISTEM U bolnici 17 osoba radilo sa lažnim diplomama

Revizijom diploma u javnom sektoru Zeničko-dobojskog kantona, utvrđeno je 17 nevalidnih diploma u Kantonalnoj bolnici Zenica, te jedna u Kantonalnom zavodu za medicinu rada i sportsku medicinu.

medicinski brat u bolnici
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Vlada Zeničko-dobojskog kantona prihvatila je Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za provođenje Strategije za prevenciju i borbu protiv korupcije 2022-2024. za period juni 2022. juni 2023. godine, a jedna od ključnih aktivnosti Ureda za borbu protiv korupcije bila je revizija diploma zaposlenih u javnom sektoru, sa fokusom na Kantonalnu bolnicu Zenica, gdje je izvršena revizija diploma 1.609 zaposlenih.

Svi slučajevi nevalidnih diploma su prijavljeni na dalje postupanje Ministarstvu unutrašnjih poslova i Kantonalnom tužilaštvu u Zenici.

Vlada je zaključkom zadužila rukovodioce organa i institucija ovog kantona da pruže punu podršku aktivnostima koje inicira i koordinira Kncelarija za borbu protiv korupcije, kao i da samostalno provode aktivnosti na koje su obavezani Akcionim planom.

Vlada ZDK donijela je odluku o formiranju dva elektronska registra – Registra zaposlenih u javnom sektoru i Registra imenovanih lica u ZDK.

Registri će obuhvatiti sve organe javne uprave, upravne organizacije i službe, zavode i agencije, direkcije, pravna lica s javnim ovlaštenjima, javne ustanove i javna preduzeća čiji je osnivač ovaj kanton te privredna društva u kojima kanton učestvuje kao osnivač ili ima osnivačka prava sa procentom učešća sa 50 odsto.

Pročitajte još

Premijerka ZDK Amra Mehmedić je podsjetila da je uspostavljanje ovih registara usaglašeno na sastancima s predstavnicima OEBS-misije u BiH, koja podržava korištenje digitalnih alata koji će kroz povećanje transparentnosti doprinijeti smanjenju rizika od korupcije prilikom zapošljavanja u javni sektor i imenovanja u upravljačka tijela.

Nosilac aktivnosti na izradi ovih baza podataka je Kancelarija za borbu protiv korupcije ZDK, a registri će biti dostupni na službenoj stranici ZDK, gdje će svi građani imati mogućnost da pristupe i izvrše uvid u ove podatke.

Registar zaposlenih u javnom sektoru će sadržavati podatke o poziciji, sistematizovanom radnom mjestu, stručnoj spremi, zvanju, radnom odnosu i osnovnoj plati zaposlenih, dok će Registar imenovanih sadržavati podatke o licima imenovanim u upravljačka tijela – upravne, nadzorne i školske odbore, prenosi BHRT.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije