Magazin

UŽIVAJTE U ODMORU Evo kako da savladate mučninu na putu

Bolest kretanja – kinetoza, stvara neprijatne tegobe, i mnogima pokvari odmor, ali ne predstavlja dugoročan problem, niti ostavlja trajne posljedice.

Par gleda na mapu
FOTO: FREEPIK

Javlja se kao posljedica velikog broja nadražaja kojima je organizam izložen prilikom vožnje automobilom, vozom, avionom…

Simptomi su vrtoglavica, slabost, hladan znoj, bljedilo, glavobolja, mučnina i povraćanje. Mada je bolest kretanja neprijatna i naporna, nije ozbiljna i može da se spriječi, a evo i kako:

1. Gledajte daleko ispred sebe u neku udaljenu tačku na horizontu. Odrasle osobe treba da se voze na prednjem sjedištu.

2. Nemojte čitati i igrati video-igrice tokom vožnje, a takođe ne puštajte ni filmove.

3. Neophodno je da vožnja bude što udobnija bez naglog kočenja. Pravite pauze – idealno je da na svakih dva do tri sata napravite pauzu od oko barem 15 minuta.

FOTO: MITAR MITROVIĆ/RINGIER
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RINGIER

4. Ne krećite na put praznog stomaka, malo suvog keksa, ili pola banane biće dovoljni.

5. Izbjegavajte jaku, masnu hranu i gazirane napitke prije putovanja.

6. Nemojte pušiti u autu. Unutrašnjost automobila treba da bude provjetrena. Izbjegavajte osvježivače vazduha jakih mirisa.

Pročitajte još

7. Obezbijedite svjež vazduh. Djetetu će biti bolje ako je prozor otvoren, a treba izbjeći mirise hrane u kolima. Kvalitetna klima takođe pomaže, ali ni hlađenje ne smije da bude prejako.

8. Nemojte se pretjerano nalivati vodom. Ovo je važno i za djecu. Neka piju vodu češće, ali pomalo. Treba izbjegavati gazirana pića.

9. U apotekama možete naći lijekove koji pomažu da se problem mučnine tokom putovanja ublaži ili spriječi.

10. Neki prirodni “lijekovi” takođe mogu da pomognu. Jedan od njih je čaj od đumbira koji treba piti dva sata prije putovanja. Postoje i druge čajne mješavine koje mogu da smire želudac, pišu Novosti.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu