Svijet

UZNEMIRUJUĆE SCENE Podgorička policija odvodi oca dvoje djece dok mališani VRIŠTE I PLAČU jer neće da idu kod majke

Društvenim mrežama se šire snimci jučerašnjeg privođenja oca dvoje maloljetne djece iz Podgorice. Na snimku se vidi da djeca svim silama ne žele da idu sa majkom i da se svim silama trude da se to ne dogodi.

UZNEMIRUJUĆE SCENE Podgorička policija odvodi oca dvoje djece dok mališani VRIŠTE I PLAČU jer neće da idu kod majke
FOTO: BUDIMO_HUMANI_CG / INSTAGRAM

Prisutni, socijalni radnici i pripadnici Uprave policije nisu reagovali na nemile scene, a snimke su napravile okupljene komšije, prenosi Blic.

Policija je, kako se navodi na društvenim medijima, privela oca naočigled djece koja vrište za njim i pokušavaju da ga odbrane od policije. Na snimku se vide djeca kako plaču, vrište i dozivaju oca koga odvode u policiju. Sin se u jednom trenutku čvrsto držao za oca dok ga je policija vodila u patrolna kola.

Šta je dovelo do ovakvog ponašanja nadležnih i hapšenja oca, za sada se ne zna.

Pokrenuta peticija

Građani su, kako navodi crnogorski portal CDM, pokrenuli onlajn peticiju za Hitan postupak vraćanja djeca ocu. U obrazloženju peticije se navodi da je majka napustila djecu dok su bili mali, otišla sa drugim čovjekom, bez dana uplate alimentacije.

Otac je, kako kažu, omiljen u komšiluku, vrijedan i sjekao je drva da bi prehranio porodicu. Zbog te radnje je osuđen na mjesec dana zatvora, uhapšen naočigled djece, a na ovaj način “socijalna služba” oduzima djecu.

FOTO: BUDIMO_HUMANI_CO/INSTAGRAM
FOTO: BUDIMO_HUMANI_CO/INSTAGRAM

– Djevojčica je uspjela da pobjegne i sakrila se u kuću kod komšije koji nije dozvolio da je odvedu, a dječaka su poveli. Molim Vas da potpišete i da pokušamo svi zajedno da ih spasimo i ublažimo traume ovoj deci – piše u obrazloženju peticije.

MFSS: Preduzete mjere, ne objavljujte video sadržaje

Povodom nemilog događaja koji je postao viralan i kojim se, nažalost, na najgori način krši pravo na privatnost dkece koja je zagarantovana kako zakonima države Crne Gore, tako i UN Konvencijom o pravima deteta, čija je potpisnica i naša država, oštro osuđuje postupanje svih odraslih učesnika u ovom događaju, kako službenih lica, tako i građana, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS).

– S tim u vezi, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja obavkeštava javnost da je u okviru svojih nadležnosti preduzelo sve raspoložive mkere, kako za zaštitu prava i dobrobiti djece, tako i radi utvrđivanja odgovornosti svih učesnika ovog događaja i o tome će povratno izvkestiti javnost – ističe se u saopštenju MFSS, prenose podgoričke “Vijesti”.

Pročitajte još

Oni su dodali da je dobrobit i zdravlje dkece prioritet svih prioriteta i da svi zaposleni u državnim službama, a naročito nadležni za postupanje prema djeci moraju biti svjesni toga.

– Ovom prilikom pozivamo sve zaposlene u Centrima za socijalni rad, ali i sva ostala lica, da u postupanju prema djeci budu naročito pažljivi i obazrivi. Takođe, Ministarstvo apeluje na javnost da je zaštita najboljeg interesa djece prioritet cijelog društva i da se video sadržaji na kojima se vide djeca ne objavljuju po društvenim mrežama, jer se djeca time dodatno viktimizuju, krše njihova prava i ugrožava dobrobit – zaključuje se u saopštenju MFSS.

Prihvati notifikacije