Društvo

Uzroci kontrolisani laboratorijskom analizom: Zabranjen uvoz 1.596 komada pića "Prajm” iz Velike Britanije u FBiH

Federalna sanitarna inspekcija zabranila je danas na graničnom prelazu (mjestu carinjenja Rajlovac–Sarajevo uvoz pošiljke od 1.596 komada pića "Prajm ajs pop hidratejšn" Prime Ice Pop Hydration) porijeklom iz Velike Britanije, zbog neispunjavanja uslova za uvoz, objavila je Federalna uprava za inspekcijske poslove.

popularno piće prime
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

U postupku inspekcijske kontrole nad uvozom životnih namirnica i hrane čije se carinjenje vrši na mjestu carinjenja RajlovacSarajevo, uzeti su uzorci kontrolisanog proizvoda čijom je laboratorijskom analizom utvrđeno da sadržaj proizvoda ne odgovara informacijama koje su date krajnjem potrošaču, uključujući podatke na deklaraciji i informacije u vezi s izbjegavanjem konzumiranja specifičnih sastojaka koji štetno djeluju na zdravlje ljudi.

Pročitajte još

– Utvrđeno je da je uzorak nepotpuno i nepropisno deklarisan, što je u suprotnosti s članom 6 Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe te članovima 12, 13, 18. i 20. Zakona o hrani, te se kao takva pošiljka ne može uvesti niti staviti u promet. Ispitani uzorak ne odgovara članu 15 tačka 1 i članu 17 Pravilnika o pružanju informacija potrošačima o hrani – navedeno je u saopštenju.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije