Svijet

"VAKCINE ĆE BITI BESPLATNE ZA SVE" Francuska naručila 200 miliona doza

Francuska će obezbijediti besplatne vakcine protiv kovid-19 za sve u sistemu socijalne zaštite, dok će za pokrivanje troškova biti izdvojeno 1,5 milijardi evra za budžet socijalnog osiguranja tokom naredne godine, izjavio je premijer Žan Kasteks.

"VAKCINE ĆE BITI BESPLATNE ZA SVE" Francuska naručila 200 miliona doza
FOTO: SERGEI ILNITSKY/EPA

Premijer Francuske je na konferenciji za novinare rekao će vakcinacija početi u narednih nekoliko nedjelja, nakon odobrenja Evropske agencije za lijekove.

On je rekao da će program imunizacije biti sproveden među tri kategorije, a da će prvi biti najrizičniji u domovima za njegu starih, prenosi Rojters.

Pročitajte još

Vakcine će biti besplatne za sve, naglasio je Kasteks i dodao da će se imunizacija odvijati na dobrovoljnoj osnovi.

On je istakao da će odobrene vakcine biti bezbjedne.

Samo 59 odsto Francuza bi primilo vakcinu

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi samo 59 odsto građana Francuske primilo vakcinu kada bude dostupna. U Velikoj Britaniji procenat građana koji bi primili vakcinu iznosi 85 odsto, a u SAD 67 odsto.

Francuska je naručila 200 miliona doza od različitih farmaceutskih kompanija koje rade na razvoju vakcine, što je dovoljno za imunizaciju 100 miliona ljudi, navodi francuski premijer.

On je rekao da je stopa širenja virusa u Francuskoj nastavila da opada i da će uskoro biti manje od 10.000 novih slučajeva na dan.

U Francuskoj je na vrhuncu drugog talasa epidemije u novembru zabilježeno preko 80.000 novih slučajeva kovid-19.