Društvo

“ZAŠTO U APRILU KARANTIN, A SADA NE?" Dr Kisić o OŠTRIM MJERAMA iz prvog talasa korona virusa

Čitav svijet je bio iznenađen intenzitetom ovog virusa i niko nije bio pripremljen na ovako brzo širenje bolesti.

“ZAŠTO U APRILU KARANTIN, A SADA NE?" Dr Kisić o OŠTRIM MJERAMA iz prvog talasa korona virusa
FOTO: JUTARNJI PROGRAM TV HAPPY/YOUTUBE/SCREENSHOT

Mi smo jedna od zemalja u ovom dijelu Evrope u koje je virus posljednji ušao.

Plašili smo se italijanskog scenarija, rekla je ovo danas dr Darija Kisić Tepavčević novinarima odgovarajući na pitanje zašto smo imali u martu i u aprilu imali karantin sa manjim brojem zaraženih nego sada kada obaramo sve rekorde, piše Blic.

Pročitajte još

Ona je dalje objasnila da tada niko nije imao iskustva sa novim virusom, a da je strah za živote, posebno onih najstarijih, preovladao.

– Vidjeli smo da je najveći problem smrtnost najstarijeg dijela stanovništa i da preveniramo to i da razvučemo tu krivu. Tada su bile takve restrikcije da bismo sačuvali najstarije – rekla je dr Kisić.

Članica Kriznog štaba je na kraju dodala da je sada situacija u zdravstvu mnogo bolja jer imamo više bolničkih kapaciteta kao i da smo imunitetski jači sada nego u martu iako se na to ne smijemo u potpunosti osloniti.

– Sada smo nabavili nove respiratore. U međuvremenu su postali dostupni testovi i izgrađene su nove laboratorije. Javnost je dosta iščekivali od kolektivnog imuniteta. Kako mi jačamo, tako virus slabi – tako se govorilo. Ali to se pokazalo u prethodnim mjesicima kao ne baš precizno. Sada imamo veće kapacitete bolnica – objasnila je dr Kisić.