Politika

VASKRŠNJI SABOR ILI RAZDOR Može li Vučić okupiti vlast i opoziciju iz Srpske: Za jedne populizam, za druge briga za srpski narod

Sastanak najvišeg rukovodstva Republike Srpske i Srbije, koji će predvoditi Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, biće održan večeras u Beogradu, u vili „Mir“, najavljeno je iz Dodikovog kabineta.

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik
FOTO: SRNA

Sastanku će prisustvovati srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić,  predsjednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić.

Očekuje se da, osim Vučićeve posjete Francuskoj, najavljenog usvajanja rezolucije o Srebrenici u UN i političke krize u BiH, jedna od ključnih tema biće predstojeći, prvi vaskršnji sabor Srbije i Srpske u Beogradu 5. i 6. maj.

Mada detalji još nisu objavljeni, za očekivati je da na događaj srpskog okupljanja bude pozvano kompletno političko rukovodstvo Srpske, ministri, parlamentarci vlasti i opozicije, a vjerovatno i lideri partija.

Kada je riječ o vladajućim, njihovo učešće u saboru, naravno, ne treba dovoditi u pitanje. Međutim, pitanje eventualnog poziva i prisustva opozicije iz Srpske je mnogo koplikovanije jer se svaki poziv koji dobiju iz Beograda u Banjaluci tumači na brojne načine. Često preuveličano.

Kako tvrde izvori Srpskainfo, teme vaskršnjeg sabora juče su se neformalno dotakli i predsjednici opozicionih stranaka Milan Miličević, Branislav Borenović, Jelena Trivić i Nebojša Vukanović.

sastanak opozicije
FOTO: SDS.RS/INSTGARAM/SCREENSHOT

Vukanović: Dodik ima podršku svake vlasti iz Beograda

Vukanovićev kritičan stav prema predsjedniku Srbije i prema SPC, u kontekstu „miješanja“ u političke prilike u RS, odranije je poznat. U skladu s tim je i njegov odgovor na pitanje da li je dobio poziv i da li bi se odazvao.

Mislim da je to jedan u nizu populističkih događaja koji služi za prikupljanje patriotskih poena i popravljanje rejtinga, i Vučića i Dodika, pred lokalne izbore. Dodik i Vučić se sastaju na sedmičnom nivou, jedan drugog pomažu. Ali mislim da bi Vučić i patrijarh trebali nekada da čuju glas i stavove opozicije u Srpskoj, koja predstavlja najmanje 40 odsto naroda, da pozovu u Beograd da se čuje i druga strana. Dodik ima podršku svake vlasti iz Beograda, od Slobe, Đinđića, Koštunice do Tadića i Vučića, i to je ključ njegovog opstanka – kaže Vukanović za Srpskainfo.

Trivić: Očekivana briga Srbije

Prema nezvaničnim saznanjima, predsjednica NF Jelena Trivić je na jučerašnjem sastanku izrazila rezervu u pogledu učešća kadrova NF u saboru. Međutim, Jelena Trivić za Srpskainfo kaže da potpuno podržava da se predstavnici iz matice Srbije i Srpske okupljaju.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

-Nismo dobili poziv. Vidim ovo kao brigu predsjednika Vučića za Republiku Srpsku i srpski narod u cjelini. Složena su politička dešavanja u cijelom Regionu, kao i u Republici Srpskoj. Očekivano je i razumljiva briga Srbije za Srbe iz regiona, posebno iz Republike Srpske. U tom svjetlu gledam na ovaj Sabor, kao potpuno normalno pravo predstavnika Srpske i Srbije da sarađuju. Što se tiče mojih stavova o Dodiku oni su opštepoznati i nepromjenjivi – kaže Trivićeva.

Pročitajte još

Miličević: Trebalo i ranije

Predsjednik SDS Milan Miličević takođe kaže da još nema poziva i da nema informacija o planiranom vaskršnjem saboru, izuzev iz medija.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

-Ne znam ni da li ćemo biti pozvani ni u kom nivou će se to organizovati. Meni je taj način okupljanja potpuno pozitivan i očekivan, čak mnogo ranije. Možda je to Hrvatski narodni sabor prvi postavio u BiH. Ne vidim da na bilo koji način može biti negativna konotacija od bilo kog naroda. Ja to doživljavam kao forum koji služi isklučivo za zaštitu i očuvanje srpske nacionalne tradicije bez ikakve namjere da iritira bilo koga drugog. Naravno, uz poštovanje prava svih drugih naroda i nacionalnosti u BiH. Dakle afirmativan stava imam po tom pitanje – kaže Miličević za Srpskainfo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu