Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

VAZDUH SVAKI DAN SVE ZAGAĐENIJI Građani se nadaju kiši i snijegu kako bi prodisali

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Vazduh u mnogim gradovima u BiH iz dana u dan je sve zagađeniji, a građani jedini spas vide u kiši i vjetru, koji bi rastjerali štetne PM10 čestice koje svakodnevno udišemo.

Problem zagađenja vazduha razvijene zemlje su davno riješile uvođenjem strogih propisa, investicijama u tehnologije za prečišćavanje, visokim taksama za zagađenje i postepenom promjenom karaktera privrede.

Zalaganje vlasti

No, kod nas se u tome kasni i, umjesto rješenja te bukvalnog prepisivanja uspješnih primjera, mi tražimo izgovore, zakazujemo sastanke i konferencije za novinare.

Agencija za zaštitu okoliša Švedske prije dvije godine dala je skoro četiri miliona evra institucijama kako bi što bolje pripremile mjere za poboljšanje kvaliteta vazduha. Ali da bi se uspjele realizovati bilo kakve mjere, kako je tada rekao ambasador Švedske Anders Hagelberg, potrebno je snažno zalaganje vlasti.

Koliko su se vlasti zalagale, naročito one lokalne, kantonalne, znaju Sarajlije koje su se preksinoć gušile u nikad većoj zagađenosti, kada je indeks kvaliteta vazduha iznosio 475 i okarakterizovan kao vrlo opasan. Iako je vazduh alarmantno zagađen već sedam dana, Vlada KS tek juče se sjetila obratiti građanima.

Zagađenost je dodatno pogoršana usljed velikog broja kotlovnica i ložišta u objektima za kolektivno stanovanje, ali i u privatnim kućama, u kojima se koristi ugljevički ugalj, poznat po velikoj koncentraciji sumpora.

Preporuke građanima

– Izbjegavati boravak u zagađenim sredinama

– Smanjiti kretanje i boravak vani, a ako je neophodno, koristiti maske

– Provjetravati radni prostor

– Redovna vakcinacija rizičnih grupa

– Uzimati dovoljne količine tečnosti, vitamina i minerala

– Redovne kontrole hroničnih bolesnika

(Avaz)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO