Gradovi

VAŽNI SAVJETI Dr Šekler odgovorio na najvažnija pitanja o korona virusu i vakcinaciji

Doktor Milanko Šekler je dao odgovore na neka od najčešćih pitanja u vreme pandemije korona virusa gostujući na RTS-U: da li možete da se vakcinišete ako ste onkološki pacijent, da li je bezbjedno začeće između dvije doze vakcine i da li smijem da primim vakcinu u prvom tromjesečju trudnoće.

VAŽNI SAVJETI Dr Šekler odgovorio na najvažnija pitanja o korona virusu i vakcinaciji
FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT

Evo šta kaže dr Šekler, da li smiu da se vakcinišu onkološki bolesnici.

– Moja majka je bivši onkološki bolesnik, bolovala je od karcinoma dojke, primala je hemo i radio-terapiju prije više godina. Pored toga ima dijabetes koji lekovima drži pod kontrolom, kao i visok pritisak. Uzima i hormonsku terapiju dugo godina. Preporuka njemačkih ljekara gdje živi je da se vakciniše Astra-Zenekom. Da li je to bezbjedno za nju s obzirom na priču o krvnim ugrušcima koju smo čuli?

Pročitajte još

Doktor Šekler je istakao da se slaže sa preporukom njemačkih ljekara, pišu Novosti.

To se dešavalo kod žena koje su mnogo mlađe. Sama činjenica da je Angela Merkel primila Astra-Zenekinu vakcinu govori nam kakva je vakcina. Ona je to namjerno uradila jer ta vakcina za starije žene uopšte nije rizična, i apsolutno se slažem sa preporukom njemačkih lnekara.

On je odgovorio i da li je bezbjedna trudnoća između dvije doze “Fajzerove” vakcine ili je treba prekinuti.

– Nezgodno je pitanje. Vjerovatno se radi o tome da je krenula sa vakcinacijom, a onda saznala da je trudna. Ja mislim kada se već to desilo, a ona nije imala nikakve probleme, neka završi i tu jednu dozu, odnosno neka se posavjetuje sa ginekologom.

– U svakom slučaju, sada postoje preporuke da se vakcinišu i trudnice, ali koliko znam, ne u prvom tromjesečju. Postoje i druga varijanta: sačekajte tri mjeseca, pa primite tu drugu dozu odloženo, a da ljekar to prati. I naglasio bih da je dobro da se prati ovaj slučaj – objasnio je dr Šekler.

On je objasnio potom i da li smijemo da se vakcinišemo ako uzimamo hormonsku terapiju.

Imam 66 godina, prije 19 godina sam počela da primam terapije metotreksata, trenutno sam na terapiji od 20 miligrama mjesečno. Ranije su mi ljekari govorili da ne primam nikakvu vakcinu. Šta mi Vi savjetujete za kovid 19?

– Razgovarajte ponovo s lekarom. Moj stav je da imunosupresivna terapija, odnosno lijekovi koji utiču na imunitet tako što ga obaraju, umanjuju efekat vakcine ili ga poništavaju.

Zato postoji rizik kod osoba koje imaju neke autoimune bolesti, a imaju antiinflamatornu odnosno imunosupresivnu terapiju, obaranje imuniteta. Onda je suludo da ti primaš vakcinu na koju imunitet treba da odgovori, a ti primaš lijekove koji ti namerno obaraju imunitet da bi ti smanjili upalne simptome, otok, bol, svrab, crvenilo.

Znači, razgovarajte s ljekarom, ako primate imunosupresivnu odnosno antiinflamatornu terapiju da se razmotri mogućnost da se u jednom periodu napravi prekid, da primi vakcinu, pa da se vrati na tu terapiju ako je to dozvoljeno.