Društvo

Već su prošlost u 7 evropskih zemalja: Svi koji imaju ovu vrstu bojlera, mogli bi se se suočiti s velikim troškom

Prije više od deset godina, tačnije 2013. godine, Evropska komisija donijela je uredbu o obaveznoj ugradnji ekoloških kondenzacionih bojlera, a plan je da se kroz nekoliko godina svi pridržavaju te uredbe kako bi prema planu do 2050. godine kao kontinent postigli klimatsku neutralnost.

Već su prošlost u 7 evropskih zemalja: Svi koji imaju ovu vrstu bojlera, mogli bi se se suočiti s velikim troškom
FOTO: SHUTTERSTOCK

Taj potez Evrope direktno će uticati i na građane.

Naime, gas, ali i ostala goriva postaju nepoželjni, pa Evropa suptilno planira da ih se riješi ili barem smanji njihovu upotrebu na način da od 2027. godine kreće naplata emisije ugljen-dioksida na njih, piše Net.hr

Prema nekim predviđanjima, samo gas bi nakon toga mogao da poskupi barem 50 odsto.

Osim same cijene energenata, građani će morati da naprave još jednu veliku investiciju, odnosno da zamjene svoje stare bojlere, koji su već sada prošlost u sedam evropskih zemalja.

Naime, Direktivom je propisano da se svi postojeći fasadni bojleri na gas moraju zamjeniti kondenzacionim, koji su sigurniji za korištenje, ali i skuplji.

Pročitajte još

A ta zamjena će, kako stvari za sada stoje, morati da se izvrši do 2040. godine, kako je nedavno gostujući u različitim medijima istakao i dr Neven Duić s Fakulteta mašinstva i brodogradnje, Katedra za energetska postrojenja i energetiku.

Stručnjaci ističu da bi to moglo da stvori dosta problema onima koji žive u zgradama, jer trošak nije samo promjena bojlera, već će morati da se modifikuju i dimnjaci.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije